Ørige er løbet tør for drikkevand
De lavtliggende øer i Mikronesien får deres brønde forurenet med saltvand, når det ikke regner.
(Foto: CC BY via Flickr mrlins)
To spande vand om dagen er maksimum for borgerne i Tuvalu. Ørigerne i Mikronesien har ikke vand nok. Klimafænomen gør det hele værre.
Dan Larsen
Tørkeramte Tuvalu i Stillehavet har ikke mere drikkevand. Øriget har erklæret en national nødsituation og rationerer vand for alle indbyggere. Indbyggerne i hovedstaden Fanafuti kan få to spande om dagen.
Naboøerne Tokelau, der hører under New Zealand, med 1.300 indbyggere løb tør i sidste uge og har syv dages forsyning af vand på flasker, der blev sendt lørdag fra Samoa.
Der bor 11.000 mennesker i Tuvalu. Folk er almindeligvis afhængige af indsamling af regnvand. Skoler er lukket for at spare vand i toiletter, og hospitalerne har begrænset behandling til kun de værste sager.
Tuvalu er verdens fjerdemindste land på 25 kvadratkilometer fordelt på ni øer. Landet kendt for sine fabelagtige strande og for snart at synke i havet på grund af klimaforandringer. Det højeste sted er fem meter.
Flere brønde i Tuvalu er blevet forurenet med saltvand fra havet i løbet af tørken. Øen Nukulaelae med sine 350 indbyggere havde i tirsdags 50 liter vand tilbage, rapporterer The Associated Press.
Nødhjælp
New Zealand og Australien sendte i weekenden nødhjælp i form af flere små og to store militære anlæg, der kan afsalte havvand, som landet har rigeligt af. Røde Kors leverer mandskab til nødhjælpen.
Øernes allerede etablerede afsaltningsanlæg arbejder på kapacitet og kan producere 43.000 liter i døgnet til hovedstadens 5.500 indbyggere. Det er ca,. Halvdelen af det nødvendige for at holde samfundet kørende uden sundhedsproblemer opstår.
Andre øgrupper i Mikronesien er ramt af en tørke, der har varet i et halvt år og tilskrives havfænomenet La Niña i Stillehavet, der ændrer strømforholdene og vejrliget mange steder i verden. Nogle steder betyder det tørke, andre steder voldsomme uvejr.
Meteorologer giver ingen forudsigelser om, at nødsituationen vil ændre sig i de kommende måneder. Også afgrøder på markeder lider under vandmangel. Naboøen Samoa er også begyndt at rationere vand.