Med en ny kasket på skal udvalgte medarbejdere løfte uddannelsesniveauet i danske virksomheder.
Det mener den lokale LO-formand i Aarhus, der får opbakning både fra LO's ledelse og flere eksperter, skriver Ugebrevet A4. Ole Vagn Christiansen foreslår, at der ude i virksomhederne udpeges læringsrepræsentanter, der skal have fokus på uddannelse af medarbejdere og fremtidssikre en kompetent, dansk arbejdskraft.
Hvis forslaget bliver til virkelighed, vil der være tale om en helt ny medarbejderfunktion på danske arbejdspladser. Ole Vagn Christiansen har hentet inspiration fra Storbritannien, der har gode erfaringer med en lignende ordning.
- Vi har i forvejen tillidsrepræsentanter med ansvar for løn- og arbejdsvilkår og sikkerhedsrepræsentanter, der holder øje med arbejdsmiljøet. En læringsrepræsentant skal sørge for uddannelse af medarbejderne og holde virksomheden ajour med kompetencebehovet, forklarer han.
Arbejdsmarkedsforskere finder tiltaget særdeles interessant.
- Det er et spændende forslag, for vi har et reelt problem med at få brugt mulighederne for
efteruddannelse på de danske arbejdspladser i tilstrækkelig grad, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Anna Ilsøe fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS).
I LO’s højborg på Islands Brygge i København er der også opbakning til ideen om læringsrepræsentanter. Her mener LO-sekretær Ejner K. Holst, der er ansvarlig for uddannelsespolitik, at det er på tide, der kommer gang i diskussionen om det dalende uddannelsesniveau hos danske lønmodtagere.
- Der er helt tydeligt et behov for, at virksomhederne tager deres uddannelsesansvar mere alvorligt. Og selvom der er nogle virksomheder, der allerede har en uddannelsesansvarlig, er det langt fra alle. Det er absolut et fornuftigt indspil, siger Ejner K. Holst til Ugebrevet A4.
Ugebrevet A4 ville gerne have hørt arbejdsgivernes reaktion på forslaget om læringsrepræsentanter. Men Dansk Arbejdsgiverforening ønsker ikke at medvirke i artiklen.
Blandt arbejdsgiverorganisationerne har hverken DA eller Dansk Erhverv haft lyst til at tage stilling til forslaget.
- Det er et anliggende, der ligger hos arbejdsmarkedets parter, da forslaget lægger op til, at en
læringsrepræsentant er på lige fod med tillidsrepræsentant og sikkerhedsrepræsentant, hvoraf
førstnævnte er noget, der aftales mellem arbejdsmarkedets parter ved overenskomstforhandlingerne, lyder begrundelsen fra chefkonsulent i Dansk Erhverv Louise Holm Sommer.
Professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen forstår godt, hvorfor arbejdsgiverne er så uvillige til at diskutere ideen, og at de i stedet affærdiger den som et overenskomstspørgsmål.
- Arbejdsgiverne oplever utvivlsomt, at deres ledelsesret vil blive udfordret. At man vil forsøge at begrænse deres ret til at lede og fordele arbejdet. Men når arbejdsgiverne nu gør ideen til et overenskomstspørgsmål, vil det eneste fornuftige for fagbevægelsen jo være at rejse det som et overenskomstkrav, opfordrer han.