Arbejder du med information og kommunikation er det ikke ualmindeligt, at arbejdet tager længere tid end planlagt. Og det er heller ualmindeligt, at opgaven løses uden betaling.
Knap halvdelen, 49 procent, af de ansatte i informations- og kommunikations-branchen angiver nemlig, at de har haft overarbejde uden at modtage betaling for det.
Det skriver Berlingske Business på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.
Ifølge Danmarks Statistiks netop offentliggjorte arbejdsmarkedsundersøgelse er det meget almindeligt ikke at få overarbejdsbetaling.
Ifølge undersøgelsen har 14 procent af danskere med en lønaftale arbejdet over i den uge, som undersøgelsen tager udgangspunkt i, skriver Berlingske Business.
Blandt dem har 36 procent svaret, at de har haft ubetalt overarbejde, mens 32 procent svarer, at de har haft betalt overarbejde. 26 procent forventer at afspadsere overarbejdet. De sidste seks procent ved ikke, hvordan timerne bliver godtgjort.
Indenfor handel og transport er det også tæt på halvdelen, som arbejder over uden at få penge for det. Her svarer 44 procent, at de i den givne uge udførte ubetalt overarbejde.
Artiklen fortsætter under grafikken ...

Grafik: Danmarks Statistik
Omvendt er der størst sandsynlighed for, at blive økonomisk kompenseret for overarbejde i bygge- og anlægsbranchen. Her svarer halvdelen, at de har fået betaling for overarbejde.
Inden for offentlig administration er det mere udbredt at afspadsere. Kun 28 procent har fået udbetalt overarbejdstimerne.
Kvinderne går hjem
Statistikken viser også, at kvinder er bedre til at gå hjem ved fyraften end mænd er.
12 procent af de overarbejdende er kvinder, mod 17 procent af mændene. Til gengæld er mænd bedre til at kræve betaling for de ekstra timer, de bruger på arbejde, skriver Berlingske.
36 procent af de overarbejdende kvinder afspadserer, mens det kun er hver femte mand.
Frygter fyring
Fagforbundet FOA stod tidligere på året bag en undersøgelse, hvor knap 5.000 hjemmehjælpere, sygehjælpere og sosu-assistenter, der arbejder i ældreplejen og sundhedsvæsenet, blev spurgt ind til blandt andet overarbejde.
Her svarede knap fire ud af ti, at de af frygt for at blive fyret arbejder gratis over mindst én gang om ugen.