5.000 til 10.000 lønmodtagere risikerer at blive fyret som følge af, at byggematadoren Donald Trump netop har vundet præsidentvalget i USA. Sådan ser det ud, når storbanken Nordea kigger i krystalkuglen efter det amerikanske valg.
- Dansk økonomi risikerer med Trumps sejr at blive ramt på en måde, så det kommer til at koste et sted mellem 5.000 og 10.000 arbejdspladser herhjemme, siger Helge Pedersen, som er cheføkonom i Nordea, til Avisen.dk.
Trump har gang på gang i valgkampen givet udtryk for, at han ser med stor skepsis på USA’s samhandel med resten af verden. Nu er der så udbredt frygt for, at han vil forhindre nye frihandels-aftaler og måske sågar opsige nogle af de nuværende aftaler om fri handel.
- Det kan gå ud over Danmarks eksport til USA, hvis Trump følger den anti-frihandels-linje, som han anlagde under valgkampen. Det vil også gå ud over dansk søfart, som er en af vores største indtægter fra USA, hvis hele verdens-handlen bremses, forklarer Helge Pedersen.
Helge Pedersen har begået en analyse om virkningerne af Trumps sejr på dansk økonomi. Heri skriver han blandt andet:
- Der er umiddelbart skabt stor usikkerhed omkring den vej, som USA vil slå ind på over de kommende fire år. Det betyder også usikkerhed om udsigterne for både verdensøkonomien og dansk økonomi.
- I værste fald kan Trumps sejr føre til recession i USA og tab af 5-10.000 danske arbejdspladser som følge af forværrede udsigter for eksport-erhvervene.
LO-formand: Utrygt
Det er ikke kun økonomer, der ser med stor spænding på udviklingen i økonomien oven på Trumps triumf. I LO-fagbevægelsen er formand Lizette Risgaard direkte bekymret. Hun siger til Avisen.dk:
- USA er Danmarks tredje største partner, når det gælder samhandel. Med Donald Trump vil der være usikkerhed om, hvordan det kommer til at gå med den samhandel. Det skaber utryghed om, hvad det kommer til at betyde for antallet af job i Danmark.
Aktier: Vestas ned, Novo op
På børsen i København sætter USA's valg af præsident allerede nu spor. Ifølge Helge Pedersen er aktierne steget markant for medicinal-koncernerne Novo og Lundbeck. Det hænger sammen med, at Trump ikke ligesom Hillary Clinton har varslet indgreb over for medicinal-industriens priser.
Aktierne for vindmøllekoncernen Vestas derimod er faldet i værdi. Trump ventes ikke i modsætning til Clinton at gøre noget for at fremme grøn energi. Måske snarere tværtimod.
- Danmarks største eksportindtægter fra USA kommer fra søfart samt medicinske produkter. Så udviklingen for de brancher har stor betydning for os, forklarer Helge Pedersen.
Novo kan glæde sig over Trump-sejr
Da Børsen i København åbnede klokken 9, steg kursen på aktier i Novo Nordisk markant. Med Trump ved rorpinden i USA er der mindre frygt for, at priserne på Novo's hovedprodukt, insulin, bliver tvunget ned. Altså Novo kan fortsætte med at tjene mange dollars på det amerikanske marked.(Kilde: Euroinvestor)