Hele 44 procent af alle dødelige arbejdsulykker, der skete i Danmark i 2010, skete i Region Syddanmark, hvor kun knap 22 procent af befolkningen bor.
Forskere kalder overhyppigheden opsigtsvækkende og bekymrende.
"Der er meget opsigtsvækkende tal, der afslører en klar trend," siger den ledende overlæge Ole Carstensen fra Arbejdsmedicinsk Afdeling på Sydvestjysk Sygehus.
Men de mange sønderjyder og fynboer, der sidder tilbage i sorg over at have mistet deres kære, kan ikke forvente, at Arbejdstilsynet vil gøre noget ved den tragiske statistik.
To dødsfald i hovedstaden
Der er store regionale forskelle på, hvor dødsulykkerne sker. Mens 17 ud af i 39 dødsfald skete i Syddanmark, omkom til sammenligning to personer på job i Hovedstaden, hvor langt flere ellers bor og arbejder.
"Det er uheldige tilfældigheder, der afgør, hvor ulykkerne sker geografisk," vurderer Hanne Sofie Tromborg Olsen, der er chef for Arbejdstilsynet i Syddanmark.
Hun vurderer, at talmaterialet er meget spinkelt.
"Derfor er det svært at sige noget statistisk ud fra det. Jeg kan ikke fremlægge særskilte initiativer på baggrund af disse tal," siger hun.
Men det var ikke kun i 2010, at forholdsvis mange syddanskere blev dræbt på jobbet.
90 personer dræbt
Avisen.dk’s beregninger, som også er forelagt Arbejdstilsynet, afslører, at gennemsnitligt 15 personer årligt, eller i alt 90 personer, omkom på arbejdspladser i Syddanmark i årene 2005-2010.
Dermed er syddanskerne over årene markant overrepræsenteret i dødsstatistikkerne. Og i modsætning til Arbejdstilsynet mener overlæge Ole Carstensen, at overhyppigheden er klar, og at den bør medføre initiativer.
Ulykkesmønster bør analyseres
"Jeg synes, at Arbejdstilsynet bør komme i gang med at analysere tallene og sammenligne med ulykkesmønstret i andre landsdele for at vurdere, hvilken indsats, der skal iværksættes" siger han.
Det samme mener Jens Lauritsen, der er overlæge i Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital.
"Arbejdstilsynet bør grave i, hvorfor der er så skæv en fordeling," opfordrer Jens Lauritsen.
Arbejdstilsynets Hanne Sofie Tromborg Olsen har ikke nogen forklaring på, hvorfor forholdsvis mange syddanskere dør.
Flere ulykker i industrien
"Men desværre sker der pr. tradition flere dødsulykker i industrien, i bygge-anlæg, og i landbruget, og det kan være det, der slår igennem," siger hun med henvisning til, at mange i Syddanmark er beskæftiget i disse sektorer.
"Men dødsulykkerne i Syddanmark sker jo i et bredt udsnit af brancher, herunder brancherne 'kontor' og 'butikker'. Giver det anledning til at analysere, om det generelt står ringere til med sikkerheden på arbejdspladser i Syddanmark, end i andre landsdele?
"Det giver disse tal ikke anledning til," svarer hun.
Men det bør give anledning til at finde en forklaring på de mange dødsulykker, mener overlæge Ole Carstensen, Sydvestjysk Sygehus.
"Tallene giver da anledning til bekymring, og vi vil nu i forskerkredse begynde at se på, hvad overhyppigheden skyldes," fortæller Ole Carstensen.
Af de 17, der omkom på jobbet i Syddanmark i fjor, var 15 mænd og to kvinder.
Arbejdsulykker med dødsfald i Syddanmark
2005: 18
2006: 14
2007: 20
2008: 10
2009: 11
2010: 17
Se Arbejdstilsynets statistik