Murere er langt fra lige så populære som politikere, når danskerne skal vælge, hvem de helst vil sidde ved siden af til en fest.
Det viser en undersøgelse, som Wilke har lavet for Avisen.dk, om, hvem danskerne helst vil have som borddamer eller -herrer.
Ud af 11 faggrupper, som Wilke har spurgt ind til, ligger murerne på 10. pladsen, mens politikerne ligger helt oppe som nummer 2.
Det gør murer og folketingspolitiker for Socialdemokraterne Mattias Tesfaye til en både uønsket og eftertragtet bordherre alt efter, om han har murerkasketten eller politikerhatten på.
Selv har Mattias Tesfaye denne umiddelbare reaktion på murernes tilsyneladende lavstatus:
- Det kunne være interessant at se, om kvinder og mænd har den samme holdning til murere, og om kvinderne også har givet murerne en lav score.
- Det håber jeg virkelig ikke, for jeg er sikker på, at det må være et udtryk for, at andre mænd ikke vil sidde ved siden af en konkurrent, de ved, de ikke kan slå, siger han.
Wilke har spurgt 1.058 danskere om:
"Hvem ville være mest spændende at sidde ved siden af under middagen til en fest eller sammenkomst?"
Svarene fordeler sig således:
- Skuespiller 24,6 procent.
- Politiker 16,4.
- Biolog 9,7.
- Læge 6,7.
- Skolelærer 5,9.
- Landmand 4,8.
- Direktør 4,6.
- Sosu-assistent 4,3.
- Advokat 3,6.
- Murer 3,3.
- Butiksansat 3,1.
Undersøgelsen er lavet for Avisen.dk
UDVID
Direktør udvikler sig ikke med arbejdere
Undersøgelsen er lavet, efter iværksætter og millionær Martin Thorborg tidligere på året satte gang i en debat om, hvem det er mest spændende og givende at sidde ved siden af og tale med til en fest.
- Jeg kan sagtens sidde og snakke med nogle, der ikke er på mit eget niveau, og det er også behageligt, men det udvikler mig bare ikke, sagde han til Avisen.dk.
Martin Thorborg har dog også givet udtryk for stor respekt for både social- og sundhedsassistenten og mureren, men de kan bare ikke berige ham tilstrækkeligt i et middagsselskab.
Netop de udtalelser falder murer og folketingspolitiker Mattias Tesfaye for brystet.
- Sådan har jeg det ikke, vil jeg sige. Jeg udvikler mig, når jeg er sammen med mennesker, der lever et andet liv og oplever nogle andre ting end mig selv, siger han og uddyber:
- Selv om vi bor i et samfund, hvor vi kommer hinanden mere ved, end man gør i mange andre samfund, er det stadig et meget opdelt samfund, og det betyder, at man desværre i stigende grad bor sammen med folk, der ligner én selv. Det betyder, at ens børn kommer til at gå i skole med folk, som også ligner en selv, siger han.
Mureren Mattias Tesfaye er nummer 10 ud af 11 på listen over, hvem vi gerne vil have til bords til en fest. Foto: Linda Kastrup, Scanpix.
Social mobilitet falder i Danmark
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd dokumenterer, at det står sløjt til med den sociale mobilitet i Danmark.
En af analysens hovedkonklusioner er, at en tredjedel af underklassens børn selv havner i underklassen som voksne. Dermed er de den gruppe, som har størst risiko for at havne i underklassen som voksen.
Ifølge Mattias Tesfaye er de holdninger, som Martin Thorborg har givet udtryk for ved at sige, at ”Elitens mennesker er ofte mere interessante end andre”, med til at skabe skel i Danmark.
- Jeg tror, det er vigtigt, at os, der har vores hverdag herinde i København, også forstår, hvad der sker på Lolland, i Sønderjylland og på Vestsjælland. Ellers bliver den politiske diskussion polariseret.
- Hvis jeg skal helt op på den høje klinge, vil jeg sige, at de vestlige demokratiers største udfordring blev udstillet med valget af Trump i USA. Og opdelingen med det ”gule Danmark” efter sidste folketingsvalg herhjemme er et tegn på, at landet er ved at knække over. Det er vanvittigt i et lille land som Danmark, siger han.
Politikeren Mattias Tesfaye er nummer 2 ud af 11 på listen over, hvem vi gerne vil have til bords til en fest. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix.
Folk er nogle snobber
I alt har 1.058 personer svaret på Avisen.dks undersøgelse af, hvem de helst vil sidde til bords med.
Kun 3,3 procent har angivet, at de helst vil sidde ved siden af en murer, mens politikere har scoret 16,4 procent af stemmerne.
De eneste, der ligger under murere, er butiksassistenter med 3,1 procent af stemmerne.
Mattias Tesfaye har en simpel forklaring på undersøgelsens resultat.
- Jeg tror bare, at flok er nogle snobber. Og så tror jeg, at de har misforstået, hvad der er interessant i tilværelsen. Jeg har lige været til murerjulefrokost, og jeg skal til julefrokost med politikere senere, og der er ingen tvivl om, hvilken en af dem jeg har glædet mig mest til, siger han, inden han slutter:
- Jeg synes, at hvis man er mangemillionær, så burde man gøre alt, hvad man kan, for at komme til at sidde ved siden af en rengøringsassistent til julefrokosten. Det kan være en af de eneste muligheder, man har for at komme til at sidde og tale ligeværdigt med et andet menneske, som måske har nogle helt andre syn på livet.