Administration 

Mønsterbryder: Erklæret dum og uselvstændig som seksårig

Efter en hård start i livet er 25-årige Ninna Javadzadeh kommet på rette kurs og styrer nu mod sin drømmeuddannelse. (Foto: Privatfoto)

25-årige Ninna Javadzadeh fik tidligt i livet papir på, at hun var intelligensmæssigt underlegen og så socialt og emotionelt handicappet, at hun aldrig ville komme til at klare sig selv. I dag bor hun i egen lejlighed med sin kæreste, er snart færdig med sin HF og sigter mod en videregående uddannelse. En treårig uddannelse for unge med særlige behov fik hendes sande jeg frem. Men fortiden forfølger hende.

Så dum og hjælpeløs var Ninna heller ikke. Faktisk slet ikke nogen af delene.

Det er der i hvert fald ikke noget, der tyder på, som den 25-årige HF-elev sidder i sin sirligt indrettede lejlighed i Rødding i Sønderjylland og fortæller om sine uddannelsesplaner, når Hf-eksamen om et halvt år er i hus: Sprogofficer, hvis det er muligt. Ellers politibetjent eller finansøkonom.

- Den tredje prioritet er jeg kvalificeret til at starte på. Men jeg prøver at forbedre mine chancer for at komme ind på første- og anden prioritet ved at tage fire måneder som værnepligtig efter jul. En uddannelse får jeg i hvert fald, slår hun fortrøstningsfuldt fast.

En forståelig stolthed og selvbevidsthed anes også i hendes beretning om, hvordan hun er kommet så vidt. For selv om hendes situation og muligheder ligner så mange andre velfungerende unges, så lå det ikke i kortene, at lige netop Ninna Javadzadeh skulle ende på samfundets vinderhold.

Papir på hjælpeløshed

Længe så det nemlig ud til, at Ninna ville blive en af de socialt udsatte, som får politikernes diskussioner op i det røde felt. En kastebold mellem forskellige offentlige myndigheder og en evig byrde for samfundsøkonomien.

Som seksårig blev hun af sagkundskaben beskrevet som en pige, der intelligensmæssigt lå langt under gennemsnittet, var særdeles umoden og havde betydelige sociale, emotionelle og intellektuelle udfordringer.

Psykologerne fastslog, at hun havde meget brug for voksenguidning, meget tydelige rammer og en forudsigelig struktur. Skønnet var, at hun aldrig ville kunne klare sig selv uden støtte og vejledning.

Det lyder som en stensikker opskrift på et liv på institution eller i hvert fald overførselsindkomst. Men Ninna ville det anderledes.

Oprør

Efter i 19 år at have fulgt drejebogen med plejefamilie, specialklasse, aflastningsfamilie, sagsbehandler og i øvrigt alt til rollen hørende gjorde hun oprør og kom på en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Her hjalp man hende med at finde sine skjulte styrker.

I dag har hun i flere år boet for sig selv uden anden hjælp end den, hun får fra sin samboende kæreste. Handelsgymnasiet, som hun byggede oven på den 10. klasse, hun måtte tage senere end andre, blev taget på halv tid på et turbohold. Og den HF-uddannelse, hun nu er i gang med, tager hun som fjernkursist, selvom det kun anbefales meget selvstændige elever.

Aldrig nogensinde overførsel!

- Jeg har altid været bevidst om, at jeg aldrig ville ende som førtidspensionist. Uanset hvad der er sket, har jeg altid troet på mig selv. Min mor er førtidspensionist og har været det. siden jeg var lille, og sådan et liv har jeg aldrig ønsket mig.

Men sådan kunne det meget let være gået, og i dag er Ninna bitter over det prædikat som besværlig og evnesvag, hun er vokset op med. Det har holdt hende nede, føler hun. I sin klientgjorte barndom havde hun aldrig chancen for at føle sig normal.

- Jeg har skullet kæmpe rigtig meget for at nå op på samme niveau som alle andre. Jeg blev jo behandlet ud fra, hvad der stod i papirerne og fik aldrig chancen for at lære det samme som andre i en folkeskole. I øvrigt forstår jeg ikke, hvorfor man skal puttes i en specialklasse, fordi man som udgangspunkt er dårlig til nogle ting. Man bliver jo ikke bedre af at gå med nogle, der er lige så dumme, siger hun.

Skilsmisse og psykisk sygdom

Ninna blev født i Skørping i Nordjylland af en dansk mor. Faderen havde iransk baggrund. Familien boede en kort tid i Aalborg efterfulgt af en kort periode i København, hvorefter forældrene blev skilt. Ninna og hendes mor flyttede så til Århus, mens faderen blev i København.

Moderen var psykisk syg, men takket være morfaderens hyppige besøg og opsyn lykkedes det alligevel Ninna og moderen at få en tilværelse til at hænge sammen. Også fordi Ninna i en meget tidlig alder lærte at tage ansvar og være praktisk på moderens vegne.

Men morfaderen døde, da Ninna var omkring fem år. Situationen var ikke holdbar, og da Ninna var omkring seks år, blev der vurderet, at hun skulle bo hos en plejefamilie i Sønderjylland. Der var hun de næste 13 år.

- Forholdet til min mor blev selvfølgelig anderledes, men hun gjorde, hvad hun kunne. Hun har også altid elsket mig på sin helt egen måde, og for det er jeg meget glad. Vi så ikke hinanden så tit, men hyggede os, når vi kunne. Hver gang havde vi cirka tre timers samvær.

Dårlig prognose

I en kort periode, efter at hun var flyttet ind hos plejefamilien, så hun også sin far under opsyn. Det stoppede efter kort tid, da der blev vurderet, at samværet ikke var godt for hende.

- Fra den dag så jeg ikke min far, før jeg som 19-årig flyttede væk fra plejefamilien og tog kontakt til ham og hans familie. Det har været hårdt for både ham, mig og resten af familien. Dét, der gjorde mig glad, var, at jeg uanset hvad vidste, at han elskede mig.«

Det var efter, at Ninna var kommet i pleje, at psykologerne begyndte at kredse om hende, og hun blev sat i specialklasse. Den beslutning har Ninna senere i livet haft svært ved at forlige sig med, og hun har prøvet at finde ud af hvorfor.

- Jeg søgte aktindsigt for at finde ud af, hvorfor jeg blev vurderet som unormal. Der blev lavet forskellige tests, da jeg kom i pleje som seksårig, og på det grundlag blev det påstået, at jeg i fremtiden ikke ville kunne gennemføre en almindelig uddannelse. Jeg ville ende på institution, komme på førtidspension og sandsynligvis bo i et bofællesskab. Det har fulgt mig hele livet.

Skulle jeg være syg?

Hvilken rolle plejefamilien havde i det spil, er hun i tvivl om.

- Jeg blev gjort til den der pige, der ikke var god nok. Jeg ved ikke, hvad det handlede om – måske at jeg skulle være så syg og dårlig som muligt, fordi det gavnede dem. Da jeg bryder med dem som 19-årig, er det i hvert fald meget imod deres vilje.

Ninna forstod deres plan sådan, at hun skulle bo hos dem, indtil hun var 23 år, som er aldersgrænsen for, hvor længe man kan være i familiepleje.

Hun har det i det hele taget blandet med plejefamilien, hvor både manden og kvinden var pædagogisk uddannede.

- Det er svært at forklare. Egentlig var de nogle gode, rare og dejlige mennesker, men nogle gange også modbydelige. Generelt havde jeg det godt, men der var også episoder, hvor jeg havde det rigtig skidt.

Under strengt opsyn

Ninna skulle være hjemme og ikke sammen med venner, hvis det ikke var aftalt, planlagt og godkendt flere dage før, hvem hun skulle være sammen med.

Plejefamilien ringede dagligt til skolen for at høre, hvad Ninna havde bedrevet, og var hurtige til at slutte, at hun havde gjort noget forkert.

- De besluttede sig altid for, hvad sandheden var. Og ligegyldigt hvad jeg sagde, var de sure, indtil jeg indrømmede det. Så jeg lærte efterhånden bare at sige det, de ville høre.

Alligevel siger Ninna, at hun har været rigtig, rigtig glad for sine plejeforældre, og at det til tider også virkede som om, de holdt af hende. Andre gange havde hun indtrykket af, at de oplevede det som en pestilens at have plejebørn, og det har hun svært ved at forlige sig med.

- Jeg har virkelig svært ved at sætte mig i deres sted. Det er jo et valg, som de har taget.

Trygt at blive behandlet som hjælpeløs

Ninna vil helst lægge den person, hun var dengang, bag sig. Men hun bliver hele tiden mindet om den, når hun i sin uddannelse igen og igen skal starte helt forfra med fag, hun ikke havde i specialklassen. Det har gjort det ekstra svært for hende at tage uddannelser. Hun havde for eksempel ikke tysk, biologi og kemi i specialklassen, og engelsk havde hun kun i et begrænset omfang.

- I dag tvivler jeg ikke på mine evner. Men når jeg skal starte forfra med ting, jeg burde havde kunnet allerede, tænker jeg: 'Det var dig, der boede hos den plejefamilie og gik i specialklasse'. Det er det værste. For det er ikke den person, jeg er mere.

Men mens hun gik i specialklassen, oplevede hun den som noget godt og trygt.

- Vi var få elever i en klasse og i forskellige aldre. Jeg blev hentet i taxa derhjemme, og når jeg kom til skolen, tog læreren imod én, og så var man der hele dagen. I frikvartererne var man under opsyn. Der var mange gode ting, og det var hyggeligt på en eller anden måde.

Seriøst dum

Men efter ti års skolegang var det slut. Og sammen med sin plejefamilie skulle Ninna finde på noget andet. Hun blev vist en skole i Esbjerg, som fik hende til at føle sig ’seriøst dum’, som hun siger.

Som Ninna opfattede den pædagogiske målsætning, handlede den om at lære at planlægge en dag, skrive en indkøbsseddel og gå ned og handle. Dér ville hun ikke ud, gjorde hun fuldstændig klart.

Alternativet var den selvejende institution Troldkær - et bo-, arbejds- og oplæringstilbud til unge med særlige behov i alderen fra 17 til 25 år. Det ligger i Jels - ikke så langt fra, hvor Ninna boede med sin plejefamilie, så hun kunne blive boende ’hjemme’ og cykle frem og tilbage.

Den 3-årige ungdomsuddannelse på skolen sigter mod at give de unge personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenliv, uddannelse og beskæftigelse som muligt.

Familie eller frihed

Og for Ninnas vedkommende viste det sig muligt at aktivere en meget stor selvstændighed. Inden længe følte Ninna, at livet i plejefamilien var for stor en begrænsning for hendes frihed og muligheder. Så uden at  plejeforældrene vidste det, begyndte hun at forberede en flytning  ved at melde sig ind i en boligforening, oprette egen bankkonto og så videre.

Sagsbehandleren arrangerede et møde med Ninna og plejefamilien, hvor hun lod bomben springe: Ninna ville bo for sig selv.

Det var stort set sidste gang, Ninna talte med plejefamilien.

- De sagde, at når jeg ikke boede hos dem længere, så var jeg heller ikke en del af deres liv længere, og så ville de ikke have noget med mig at gøre. Jeg fik til en togbillet, så jeg kunne tage op og bo hos min mor, indtil jeg skulle flytte.

Stor omvæltning

Ninna ville gerne have haft, at de var en del af hendes nye liv, og hun savner dem. Men ethvert forsøg på at genoprette kontakten bliver afvist.

Men selv om ungdomsuddannelsen har kostet Ninna plejefamilien, er hun ikke i tvivl om, at hun valgte rigtigt. Hun husker tilbage på Troldkær som en god periode, hvor tiden gik rigtig hurtigt, og hun fik den selvstændighed, hun har støttet sig til siden.

Som alle andre på skolen havde hun en kurator på skolen. Hendes hed Claus, og ham kunne hun kontakte døgnet rundt, hvis der var problemer eller praktiske udfordringer af enhver art.

Hun flyttede hjemmefra, var rundt på skolens værksteder, begyndte at tage 9. klasse på normale vilkår, og pludselig var hun på et halvt års ophold på Toftlund Musik- og Teaterhøjskole på helt normale vilkår.

- Det var en stor omvæltning og rigtig, rigtig hårdt. Men også fedt, fordi jeg kunne mærke, at jeg udviklede mig.

Voksne bestemmer hvem man er

Da hun var færdig med Troldkær, tog hun en 10. klasse på normale vilkår for at se, om vingerne kunne bære. Det kunne de. Og derefter fulgte handelsgymnasium og nu HF.

Ninna kunne godt ønske sig, at hun havde fået chancen for at vise sine boglige evner på et tidligere tidspunkt. Med hendes historie forstår hun, at hun skulle starte i en specialklasse. Men ikke, at hun skulle blive der skolegangen ud.

- Et barn kan jo ikke gå ind og ændre noget, som professionelle har bestemt. Og jeg kan ikke sige, om jeg havde haft bedre af at gå i normal klasse. Men jeg ved, hvor jeg er i dag, og det er et godt sted. Så måske skal jeg bare affinde mig med min historie. Det har jo også gjort mig stærk som person. Det har styrket min kamp for at være normal og klare mig selv.

Mand holder barn over hovedet
Nyheder

Vilde beskyldninger mod Musk:
Hemmelige børn og "harems-drama"

To små mørke miniaturemøbler
Nyheder

Vild H.C. Andersen-samling på auktion i New York

Mand i hvidt
Nyheder

Vatikanet melder ud:
Det døde han af

bål i en gade
Nyheder

Advarer: Risiko for totalt kaos

blåt blink på biltag
Krimi

Knivoverfald i Odense:
To sigtet for grov vold

Mand sidder bag skrivebord
Nyheder

Trods nye rygter:
Trump står fast 

en mobilbruger forsøger at overføre penge på sin telefon
Nyheder

Problemer med MobilePay

En kvinde og mand holder om hinanden
Kendte

Nu har hun født:
TV2-par deler godt nyt

Blåt blink på biltag
Krimi

Drama i Aarhus-forstad:
Mand truede med pistol

Målmand kaster sig efter en fodbold
Sport

Målmands-ikon er død

mand kysser kvinde på kinden
Kendte

Påskekys: Nyt kendispar

bekræfter forholdet

politi og teknikere til stede ved neglesalon
Krimi

Eksplosion i neglesalon: 
Vidner så person løbe

fra stedet

mand møder paven
Nyheder

Mødte paven søndag:

Han var meget syg

pave står på balkon
Nyheder

Hvid røg: Sådan vælges en ny pave 

prinsesse Isabella poserer
Kongelige

Se de nye portrætter

af prinsessen 

paven hilser
Nyheder

Paven er død

Nyheder

Christian Langballe er død

bus og varevogn holder på vej
Krimi

Varevogn og Kombardo-bus

i alvorlig ulykke

mand klør sig selv i håret
Sport

Superligaklub fyrer cheftræner 

løve går i naturen
Nyheder

14-årig pige dræbt af løve

ung kvinde poserer
Kongelige

18 år i dag: Prinsesse

kan miste en del af sit

privatliv

Krimi

Mistænkeligt forhold:

Politi massivt til stede

formel 1 racer
Sport

Formel 1:

Piastri stryger til tops

mand og kvinde på den røde løber
Kendte

Sådan blev hun

Karen Seebach

to politifolk bag hver sin pult
Krimi

Anholder mistænkt

for drab på storrøver

smilende kvinde på trappe
Kendte

Pusle drømmer 

om Vild med dans

far og datter på den røde løber
Kendte

Schmeichel: 

Sådan har jeg tabt mig

fodboldspillere i infight
Sport

Sønderjyske

forværrer AaB's krise

tennisspiller med knyttet hånd i triumf
Sport

Rune helt til tops

cykelrytter på sejrspodie med armene i vejret
Sport

Vild dansk sejr

flammer og sort røg fra hus
Krimi

Høje flammer og sort røg

valgvplakat med D og rødt kryds
Nyheder

Fem vil være leder

hånd med vinkelsliber
Nyheder

Udlændinge gode

for dansk økonomi

meget tæt portræt med rød kasket
Sport

Barndomsklub henter

Nicki Pedersen hjem 

Kvinde på talerstolen i Det Hvide Hus.
Kendte

Trumps unge pressechef:

Gift med 32 år ældre mand

Nyheder

J.D. Vance holder påskemøde med pave Frans

To kvinder sigger op i kameraet
Kendte

TV2-stjerne afslører:

Jeg er på dagpenge

glas med kappe og en lottokupon på et bord
Helt vildt

Lørdag blev tre

danskere millionærer:

Her er kuponerne købt

Store bølger
Nyheder

Vilde bølger dræber mindst seks

Krimi

Teenager overfaldet og kidnappet i Viborg

By med kirke set fra luften
Nyheder

Efter bombefund:

11.500 skal evakueres

Flyrester på landevej
Nyheder

Fire personer mister livet i flystyrt

veldækket bord i rumkapsel
Helt vildt

Nu kan du komme til romantisk middag i rummet

politibil og ambulance ved tankstation
Krimi

Ung mand død på tankstation

Biler holder foran port
Nyheder

USA og Iran melder om fremskridt

Nyheder

Zelenskyj: Angreb

trods våbenhvile

formel 1 kører med kasket
Sport

Verstappen satte banerekord

ung pige mellem sine forældre
Kongelige

Vært om Isabellas fest: 

En kæmpe ære

fodboldspillere på græsstadion
Sport

Sent straffesparksmål

frelser gavmilde Barcelona

mennesker i tunnel
Nyheder

Ukraine vil se

handling bag Putins ord 

politi og ambulance ved motorvejstilkørsel
Krimi

Melding om fastklemte

portræt af mand i grå jakke og slips
Nyheder

Kalder russisk

våbenhvile overfladisk

portræt af langhåret kvinde i pels
Kendte

Klatretøsen: 

Afslører kønnet

vindercheck hænger i butik
Helt vildt

Lotto-vinder: Jeg har

hængt mit foto op hos

købmanden

retsbygning i sønderborg
Krimi

Mistænkt for voldtægt

frygtes at fortsætte

Sport

Pragtpræstation

sender Rune i finale

mennesker demonstrerer uden for retsbygning
Nyheder

Anker dødsdom

for blasfemi

Retten i Glostrup set udefra
Krimi

Riffel koster to års

fængsel 

kongelige personer vinker
Kongelige

Deler private fotos af

prinsesse Isabella

chokoladebar
Nyheder

Hypet chokolade

presser prisen op

Nyheder

Putin erklærer

30 timers åbenhvile

golfspiller på banen
Sport

Dansk golfspiller brænder banen af 

mand med jakke
Kongelige

Kongen tager til Japan:

Markerer atombomberne

skrald i naturen
Nyheder

Danske bilister er vejsvin 

Nyheder

Læger: Fjern næsespray

fra hylderne

robot løber
Helt vildt

Robotter løb halvmaraton

- og fik baghjul 

båd på vandet
Nyheder

Bådbrand koster 148 livet

amerikansk flag blafrer i vinden
Nyheder

Turister dropper USA 

donald trump med gult slips
Nyheder

Trump: Det skal være lettere at fyre 

Kvinde i sort gallakjole
Kendte

Kendt tv-vært: 
Har baby med på job

Vejnavn ved en hæk
Nyheder

Grønlændere med opråb:
Vejnavn bør ændres

To unge mænd i gallatøj
Kongelige

Deler private billeder:
Grev Nikolai vækker jubel

en masse mennesker i uniform
Nyheder

Ukraine:  Modtager
909 døde soldater

En bardisk med et poolbord foran
Nyheder

Efter 50 år: 

Populær ungdomsklub
tvunget til lukning

Obamas ser mutte ud
Kendte

Obamas kæmper med skilsmisserygter

Mand med barnevogn
Nyheder

Disse mænd tager mest barsel

MAnd på tennisbane
Sport

Stærk Rune:
Nedlægger norsk
skrækmodstander 

En lille bil i Rom
Debat

Pas på bilgangster-udlejerne

Oversvømmet by
Nyheder

Voldsomt vejr i Italien:
Tre personer døde