Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen bliver nu draget ind i sagen om de polske håndværkere, der fik lov til at pukle i blystøv under renoveringen af en bygning på Herman Triers Plads i København.
Det sker efter, at Jørgen Arbo-Bæhr, der er medlem af Arbejdsmarkedsudvalget for Enhedslisten, har afkrævet ministeren svar via et såkaldt paragraf 20-spørgsmål.
T-shirt og giftigt blystøv
Kort fortalt handler sagen om, at hovedentreprenøren Malerfirma Steen Nielsen A/S fralagde sig det endelige ansvar i en sag, hvor deres underentreprenør flere gange var gjort opmærksom på, at et hold polske arbejdere rensede giftig blymaling af uden beskyttelse.
Steen Nielsen A/S påtalte flere gange problemet over for underentreprenøren. Derudover mener malervirksomheden ikke, at det er deres opgave at gøre mere.
Derfor forblev T-shirt og arbejdsbukser polakkernes eneste værn mod det blyholdige malingstøv, der blandt andet kan give hjerneskade.
Mette Frederiksen: UforståeligtMette Frederiksen kalder det i sit svar ’uforståeligt', hvis en arbejdsgiver ikke bekymrer sig om arbejdsmiljøet hos en underentreprenør:
”Jeg vil gerne understrege, at uanset om det er en hovedentreprenør eller en under-entreprenør, der har arbejdsgiverbeføjelserne, så skal arbejdsforholdene altid være i orden og arbejdsmiljøloven skal altid overholdes.”[pagebreak]
Hun påpeger, at loven er således indrettet, at det ’altid er den reelle arbejdsgiver’, der har ansvaret for det arbejde, deres ansatte udfører. Det giver ’god mening’, mener ministeren.
”Det er altså den arbejdsgiver, der instruerer de ansatte, fører tilsyn og kontrol med deres arbejde samt stiller arbejdsudstyr og arbejdsrum til rådighed, som har ansvaret for, at arbejdsforholdene er i orden, og at arbejdsmiljøloven overholdes,” lyder Mette Frederiksen svar.
Principielt problemDermed lægger ministeren op til, at en hovedentreprenør kun har ansvar i tilfælde, hvor underentreprenørerne består i såkaldte ’arme/ben-virksomheder’ – det vil sige enkeltmandsvirksomheder, hvor ejeren selv udfører arbejdet.
I tilfælde som det Avisen.dk har beskrevet, hvor underentreprenøren hyrer flere personer til at udføre arbejdet, går hovedentreprenøren altså fri.
Jørgen Arbo-Bæhr mener, at ministeren i sit svar forholder sig til lovgivningen, men at det udstiller principielt problem ved lovgivningen.
EnL: Der mangler redskaber i lovenHan glæder sig over beskæftigelsesministeren udmelding om, at arbejdsmiljøloven altid skal overholdes. Men påpeger, at lovgivningen skal ændres, hvis de gode ambitioner skal indfris.[pagebreak]
”Der mangler redskaber i lovgivningen til at undgå, at sådan nogle underentreprenører kan hyre billig østeuropæisk arbejdskraft, og lade dem arbejde under elendige arbejdsforhold. Vi vil meget gerne snakke mere med regeringen om, hvordan man kan stoppe sådan nogle fuldstændigt,” siger Jørgen Arbo-Bæhr.
Han har allerede en del af løsningen klar.
Mere ansvar til hovedentreprenører”Vi bliver nødt til at gøre noget i forhold til hovedentreprenøren, så de får et mere direkte ansvar for at arbejdsmiljøet er i orden. Som tingene er i dag, har de alt for let ved at fralægge sig ansvaret for det arbejde, deres underentreprenører udfører for dem,” siger Jørgen Arbo_Bæhr og fortsætter:
”Hovedentreprenøren skal have et medansvar. Vi skal have strammet spørgsmålet om kædeansvar op. Både hovedentreprenøren og underentreprenøren skal være ansvarlige. Vi skal gøre brug af strakspåbud og give folk bøder fra dag et,” siger Jørgen Arbo-Bæhr.