Arbejdsløse Mikkel: Dagpenge-udspil er bare ikke godt nok
Cecilie Agertoft
I dag kom Dagpengekommissionen med sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem. Det skete ved et pressemøde i Eigtveds Pakhus på Asiatisk Plads i København.
Ikke langt derfra ligger to af de jobcentre, hvor mange af de mennesker, det hele handler om, befinder sig. Avisen.dk har talt med nogle af de folk, der er eller for nyligt har været i dagpengesystemet. Og der er både opadgående og nedadgående tommelfingre fra de ledige til de nye anbefalinger.
Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
Søren Rasmussen, 45 år, har været på dagpenge i tre måneder, men starter i job fra i morgen, hvor han skal lave mad på et plejehjem.
- Jeg savner i den grad, at der i Dagpenge-kommissionens udspil til nye dagpengeregler var mere fokus på, at folk selv skulle kunne planlægge, hvilke jobs og uddannelser de gerne vil ind i. Det ville være meget bedre, end at folk bliver påduttet alle mulige uddannelser og jobs. Det er rigtig godt, at man vil gøre det mere attraktivt for dagpengemodtagere at tage småjobs. Men karensdage er noget værre makværk. Jeg forstår heller ikke, hvorfor dimittendsatsen skal ned, for nyuddannet er da ikke mindre værd. Det kan måske godt afskrække nogle fra at melde sig ind i A-kasserne.
Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
Rasmus Lehmann, 23 år, dagpengemodtager, har en bachelor i Business administration og virksomhedskommunikation på CBS.
- Jeg bliver ramt, hvis dimittendsatsen bliver sat ned. Men egentlig er det jo ikke så meget, vi nyuddannede skal gå ned i dagpengesats. Derfor har jeg ikke så meget imod, at de tager lidt ekstra penge fra mig, men jeg synes generelt, at det er dumt at spare på dagpengesystemet. Det er da et kedeligt sted at spare. Hvorfor skal der være skattelettelser i stedet for en kvalitetssikring af jobcentrene? Jeg er i tvivl om, hvor meget det vil hjælpe at gøre det mere attraktivt, at folk skal tage en masse småjobs. Jeg tror ikke, at det vil hjælpe dagpengemodtagere, før der kommer ordentlige muligheder for at tage småjobs.
Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
Gitte Bjerre, 51 år, ledig, røg ud af dagpengesystemet i 2013.
- Det er godt nok, at kommissionen lægger op til, at man forlænger dagpengeperioden, og godt hvis nogle kan få en højere sats. Det er også godt, at de nyuddannede får mindre i dagpenge, for så bliver det mere attraktivt for dem at komme i arbejde. Karensdage kan være godt nok i forhold til dem, der ikke gider at arbejde, men det kan også ramme de uskyldige, som gerne vil. Der er mange dygtige, som har svært ved at komme i job, og de kan komme i klemme i systemet. Det kan være godt nok med småjobs, men det kræver mere opsyn med arbejdsmarkedet. Hvis folk skal tage en masse småjobs, skal det også være til en overenskomstmæssig løn.
Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
Eric Knipper, 42 år, ledig på kontanthjælp, cand. mag i Moderne Kultur og kulturformidling.
- Det er en god idé, hvis man indfører en mere fleksibel genoptjening af dagpenge, så man kan forlænge dagpengeperioden til tre år. Men det er ikke nemt at finde de der småjobs. Jeg er selv tilknyttet to vikarbureauer, men har stadig svært ved at finde vikarstillinger. Faktisk er det lige så svært at finde et vikarjob som et fast job. Karensdage vil gøre dagpengesystemet endnu dårligere. Men i det hele taget, tror jeg ikke længere på dagpengesystemet, fordi det ligner et lotteri. Det koster en masse penge at være med i, men det er svært at få noget ud af pengene.
Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
Mikkel Schou, 54 år, journalist, har været selvforsørgende, siden han røg ud af dagpengesystemet for to år siden.
- Det nuværende dagpengesystemet er helt forfærdeligt, men Dagpengekommissionens nye udspil er bare ikke godt nok. Det er muligt, at der er en smule forbedring, men vi kommer slet ikke i nærheden af, hvordan systemet var i 70’erne og 80’erne. Man burde droppe hele kontrolsystemet og aktiveringsindsatsen. I stedet for skulle alle have en borgerløn, så kunne man også undgå at bruge milliarder på at holde øje med de arbejdsløse. Det virker helt håbløst, at arbejdsgiverne skal betale karensdage. Det virker ikke til, at det bliver mere attraktivt at tage småjobs, selvom kommissionen siger det. Jeg har selv arbejdet som vikar i et buschaufførselskab de sidste to år, men der kunne jeg ikke få supplerende dagpenge.
Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk