2018 har budt på dommedagsprofetier om klimaet, terror og handelskrige mellem stormagter.
Alligevel er et massivt flertal af danskerne optimistiske i forhold til, hvad fremtiden vil bringe i 2019. Det viser en ny meningsmåling, Wilke har foretaget for Avisen.dk.
Top 10: Her danskernes nytårsforsætter
Hele 71 procent af danskerne svarer, at de enten er moderat eller meget optimistiske for det nye år. Kun lige under syv procent er enten skeptiske eller pessimistiske, mens godt hver femte hverken har positive eller negative nytårsbriller på, når de kigger på spåkuglen for 2019.
Livsstilseksperten og den selvudnævnte ’blærerøv’, Mads Christensen, er overrasket over resultatet. Danskerne har en tendens til at fortrænge Brexit-kaos og klimatruslen, og i stedet forholder de sig til det nære og umiddelbare, når de bliver spurgt, vurderer Mads Christensen.
Tonedøve danskere
- Jeg har ikke set et eneste tegn på, at vi skulle være blevet mere optimistiske. Men det er da dejligt, hvis undersøgelsen viser det. Jeg tænker, at grunden til, at så mange danskere er optimister, er, at vi har tillid til fremskridt, og at de problemer, der måtte være, løser sig, siger Mads Christensen og fortsætter:
- Danskerne har en fornemmelse af, at andre tager hånd om klimaet. Det er ikke en bekymring og byrde, man som borger skal bære, det tager verdens ledere sig af. Almindelige danskere er blevet tonedøve i forhold til klimaet, fordi vi flere gange har fået at vide, at det er sidste chance.
- Jeg har ikke set et eneste tegn på, at vi skulle være blevet mere optimistiske. Men det er da dejligt, hvis undersøgelsen viser det, siger Mads Christensen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Selv om bekymringerne for klimaet er blevet mainstream i Danmark med kødfrie dage og bæredygtige løsninger, tyder intet på, at bekymringerne vinder fremdrift, når de gode intentioner skal omsættes til handling, mener den 53-årige livsstilsguru.
- 2018 var året, hvor vi talte om at flyve mindre, og hvor vi talte om at spise mindre køb. Men al statistisk viser, at vi aldrig har spist så mange bøffer, som vi gør i disse år. Aldrig før har så mange danskere været ude og flyve. Alle vil gerne have bøf og ud på spændende ferieture. Sådan er det bare, siger Mads Christensen til Avisen.dk.
Tryghed skaber optimisme
Igen i år har de danske forbrugere taget den amerikanske forbrugsevent Black Friday til sig, og omsætningen på den store handelsdag rundede da også 1,94 milliarder kroner. Vi har endnu ikke fået tallene fra julesalget, men det er nok tvivlsomt, at det økonomiske opsving har lagt en dæmper på danskernes forbrugslyst.
At vi har flere penge mellem hænderne, er med til at gøre os mere optimistiske, når det gælder fremtiden, vurderer Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.
- Optimisme er godt, for når vi er optimistiske, tør vi noget mere. Vi tør investere i et nyt hus og andre forbrugsgoder, siger hun.
Hvis alle 5,7 millioner danskere begik kollektivt selvmord, og dermed fik alle biler og al produktion til at gå i stå, kunne det ikke engang aflæses på det internationale CO2-termometer.
Men ikke alle tjente kroner bliver brugt på forbrug. Danskerne lægger i højere grad penge til siden i forhold til vores nabolande. Siden finanskrisen i 2008 har danskernes lyst til at spare op således været markant højere end svenskernes og tyskernes, viser tal fra Danmarks Statistik. En opsparing giver tryghed og en tro på fremtiden, fortæller Ann Lehmann Erichsen.
- Hvis du har en god opsparing, har du noget at stå imod med, og så skal der mere til at slå dig ud af kurs. Hvis du er træt af dit job, har du råd til at sige op uden at have et andet job på hånden. Du har mere tro på fremtiden, siger hun til Avisen.dk.
Erkendelse
Mads Christensen er enig i, at turbo på samfundets økonomiske kedler, gør danskerne optimistiske.
- Det er altid godt, når reallønnen ligger lunt i svinget, og man føler, man kan købe det, man gerne vil have. Det giver en kortvarig tryghed. Men man skal ikke interessere sig for meget for aktiemarkederne for at se, at det går op og ned, og at mørke skyer kan trække sig sammen. Dem kan man jo bare lade være med at kigge på, og det gør danskerne også. Derfor er mange tilsyneladende så optimistiske, siger han.
Livsstilseksperten vælger da også selv at være optimist om fremtiden. Det er et tilvalg, han har taget. Han gider ikke bekymre sig om noget, hvor han ikke selv kan gøre fra eller til.
- Jeg er kommet til den erkendelse, at mine handlinger ingen forskel gør. Hvis alle 5,7 millioner danskere begik kollektivt selvmord, og dermed fik alle biler og al produktion til at gå i stå, kunne det ikke engang aflæses på det internationale CO2-termometer.
Er du overordnet set optimistisk for 2019?
Ja, meget optimistisk 26 procent
Ja, moderat optimistisk 45 procent
Neutral 22 procent
Nej, jeg er mere skeptisk 5 procent
Nej, slet ikke 2 procent
Analyseinstituttet Wilke har foretaget målingen for Avisen.dk. 1.041 repræsentativt udvalgte respondenter har deltaget i målingen.
UDVID