Politikerne skal genåbne den såkaldte Akademikerkampagne, der hjælper højtuddannede i job i landets mange små- og mellemstore virksomheder.
Sådan lyder det samstemmende fra Håndværksrådet og Dansk Erhverv, der repræsenterer knap 40.000 virksomheder i Danmark.
Akademikerkampagnen har de seneste to år åbnet døren til arbejdsmarkedet for mindst 2000 højtuddannede. Men ved finanslovsforliget i efteråret mellem regeringen og de borgerlige partier blev der ikke fundet nye midler.
Derfor lukkede kampagnen ved nytår, og det er uheldigt i en tid med rekordstor arbejdsløshed blandt unge akademikere, lyder det fra Dansk Erhverv.
- Det er trist, at kampagnen lukkede, for det er et langt, sejt træk at få akademikerne ud i små- og mellemstore virksomheder. Der er barrierer både i virksomheder og hos kandidaterne. Vi opfordrer vores medlemmer til at åbne dørene, for akademikerne har nogle kompetencer, som virksomhederne kan gøre brug af, siger arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Erhverv, Ole Steen Olsen, til Newspaq.
Ane Buch, adm. direktør, Håndværksrådet opfordrer politikerne til snarest muligt at genoptage Akademikerkampagnen, der koster fem milliarder kroner årligt.
- Virksomhederne har brug for de kompetencer, som akademikerne besidder, når de skal ud på nye markeder og have produktiviteten til at stige. Samtidig er der et åbent vindue til at lave en 'god parring' netop nu, fordi der er så mange unge ledige akademikere, siger hun til Newspaq.
Også i Djøf, der repræsenterer knap 80.000 jurister, økonomer og andre med samfundsvidenskabelige uddannelser, appellerer man til politikerne om finde penge til kampagnen.
- 43 procent af de unge djøf'ere er stadig ledige inden for det sidste år efter, at de er blevet færdige. Det er et fortvivlende højt tal. Set i det lys er vi skuffede over, at man har skottet Akademikerkampagnen, der netop går ud på at lave et match mellem de ledige og virksomhederne, siger formand for Djøf Privat, Allan Luplau, til Newspaq.
Djøf forsøger nu selv at hjælpe de unge nyuddannede med at slå dørene ind til de små og mellemstore virksomheder. Blandt andet kører fagforeningen rundt med ledige i store busser for at besøge små- og mellemstore virksomheder landet over.
- Samfundsøkonomisk betyder det rigtig meget at få akademikerne i job. Undersøgelser viser, at hver djøf'er, der ansættes i en mindre virksomhed, trækker en-tre faglærte og ufaglærte med sig ud i virksomheden, siger Allan Luplau.
De seneste to år har Akademikerkampagnen skabt jobåbninger til højtuddannede ved sammen med virksomhedskonsulenter landet over at besøge 9.000 små og mellemstore virksomheder.
De radikales arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq beklager, at Akademikerkampagnen blev skrottet.
- Der lå rigtig tænkning i kampagnen. Jeg vil personligt arbejde for, at regeringen i forbindelse med den nye arbejdsmarkedsreform tænker det ind at skabe bedre match mellem akademikerne og små- og mellemstore virksomheder. Det er helt klart min ambition at der skal ske noget på området, siger han til Newspaq.
Newspaq