Coach Torben Wiese er lige gået af scenen i Jobcenter København i Skelbækgade. Lokalet er stuvende fuldt med unge arbejdsløse, der skal sparkes i gang med arbejde eller uddannelse som led i en ny kampagne.
”Det var virkelig motiverende,” siger 27-årige Mahmoud Adan, der er på kontanthjælp.
”Man skal prøve noget nyt og ændre sine vaner. Det kan jeg godt bruge i min hverdag, og når jeg søger job,” siger han.
Mahmoud Adan er på kontanthjælp, fordi han ikke kan finde en praktikplads, hvor han kan fortsætte sin uddannelse som maler. I november blev han færdig med grundforløbet på Københavns Tekniske Skole, men der er ingen mestre, der vil hyre ham som lærling.
Alternativet er at fortsætte uddannelsen i skolepraktik, men 'det er slet ikke det samme', siger Mahmoud Adan.
Vil skaffe 1000 job og praktikpladser
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) holder også tale, men det giver Mahmoud Adan ikke ret meget for.
”Hun gentager sig selv hele tiden, og jeg kan ikke bruge det til noget,” siger han.
Mette Frederiksen kommer dog længere ned i øjenhøjde med de unge, da hun lidt senere sender de unge afsted på eftermiddagens bustur.
Ministeren træder ind i bussen, hilser på de unge og ønsker dem 'god tur og god jobsøgning'.
Bussen kører afsted fra jobcenteret i Skelbækgade til hotel Radisson Blu, der er første stop på vejen.
Stemningen er allerede løftet.[pagebreak]
I stedet for at kigge ned i jorden og gøre alt for at undgå øjenkontakt begynder de unge at tale sammen og dele deres oplevelser om arbejdsløshed.
Det er en broget skare. Alt fra 18-årige, der er droppet ud af gymnasiet, til 30-årige mænd, der ikke er blevet barberet i flere uger.
Turen er led i en ny kampagne fra Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland, hvor unge arbejdsløse bliver tilbudt at besøge lokale virksomheder. Ideen er, at de arbejdsløse får mulighed for at møde arbejdsgiverne og høre lidt om, hvad der skal til for at blive ansat.
En stor hjælpMahmoud Adan er begejstret. Han lytter interesseret, da personalechefen på Radisson Blu fortæller, hvad der skal til for at blive ansat på hotellet.
”Her kan jeg jo komme ind,” siger Mahmoud Adan og kigger op, da det viser sig, at hotellet også ansætter malere.
”Det kan nok ikke lade sig gøre som lærling, men jeg kunne måske få job her, når jeg er færdiguddannet,” siger han.
Mahmoud Adan kom til Danmark fra Somalia i år 2000. Siden da har han taget folkeskolens afgangsprøve, 10. klasse på VUC og en HF. Han har også arbejdet som rengøringsassistent og i butik.
Nu drømmer han om at starte sin egen håndværkervirksomhed. Først skal maleruddannelsen på plads, så arbejde et par år som maler og dernæst starte på egen hånd.
På det punkt er en af hans venner forbilledet. Han har startet sit eget rengøringsfirma, og Mahmoud Adan vil gøre ham kunsten efter.
For tiden har Mahmoud Adan ikke meget at tage sig til. To gange om ugen møder han på jobcenteret, ellers bruger han tiden på at skrive ansøgninger. Resten af tiden spiller han fodbold med vennerne, går i fitness-center eller spiser shawarma på Nørrebro.
”Det er ikke godt at være på kontanthjælp. Jeg ville hellere have et arbejde. Man bliver doven, når der ikke er noget at stå op til. Derfor håber jeg ikke, jeg skal være på kontanthjælp i lang tid.”
Mahmoud Adan får 6000 kroner om måneden i kontanthjælp.
Mahmoud vil gerne videreTilbage i bussen på vej videre mod Føtex på Nørrebro er stemningen god. De unge udveksler planer for fremtiden.
”Jeg skal starte på en uddannelse til sommer,” siger en ung kvinde, da hun bliver spurgt, om hun kunne tænke sig at arbejde i Føtex.
Mahmoud Adan bruger også busturen til at reflektere over sin situation.
Han mener, det er svært for ham at finde en praktikplads, fordi han ikke kender nogen i branchen.
Inspireret af coach Torben Wieses råd om at bryde de negative vaner og prøve noget nyt vil Mahmoud Adan fremover prøve en ny fremgangsmåde.
Længere ude i sit netværk kender han nogen, der kender nogen, der arbejder for et håndværkerfirma.
”De må kunne hjælpe mig med at få en praktikplads.”
Kampagnen 'Slip de unge talenter løs' sætter fokus på de 40.000 unge i Østdanmark, der står uden job. Den løber i første kvartal af 2012 og arrangeres af Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland i samarbejde med regionens 41 jobcentre.
Udover virksomhedsbesøg for de unge betyder kampagnen også en ekstra indsats fra jobcentrenes side for at finde job og praktikpladser til de unge.
Målet for de næste tre måneder er, at jobkonsulenter fra jobcentrene skal besøge 2.600 virksomheder i de 41 kommuner i Østdanmark. Det skal gerne give 1.000 aftaler med virksomhederne om praktikpladser eller job til de arbejdsløse.