Drop uddannelse. Det er dyrt og håbløst.
Mange ledige oplever, at uddannelse trods politikernes velmenende ord, ikke er nøglen til det forjættede jobland. Nærmest tværtimod.
Det siger formand for Landsforeningen Lediges Vilkår, Erik Huigen.
- Mine jobmuligheder er kun blevet forringet, siden jeg dimitterede fra Aarhus Universitet som kandidat, siger han til Newspaq.
50-årige Erik Huigen er cand. mag i idéhistorie og har desuden en pædagoguddannelse i bagagen. Han har gennemført en række opkvalificerende og kompetencegivende kurser og skrevet 600 ansøgninger, siden han blev færdig som kandidat for syv år siden.
Alligevel står han til at ryge ud af dagpengesystemet i begyndelsen af det nye år.
- Jeg behøver ikke en læreplads eller hjælp til at gennemføre 10. klasse eller en studentereksamen. Jeg taler fem sprog og har kompetencer, der rækker langt ud over, hvad man kan forvente af en jobansøger. Alligevel er det umuligt at skaffe mig et ufaglært job eller et vikariat, siger han.
Ifølge Erik Huigen har tusindvis af andre ledige akademikere oplevet noget lignende.
- Især folk med bløde og generalistiske uddannelser er ilde stedt. En læge kan udvikle medicin eller redde mennesker på et sygehuse. En ingeniør kan levere et konkret produkt. Hvad kan en idehistoriker? Det ved mange arbejdsgivere ikke.
- Mit råd til ledige uden videregående uddannelse er: Lad vær med at uddanne dig - det er dyrt og håbløst, og du ender i bedste fald i kassen ved Netto, siger Erik Huigen, der i 1981 kom til Danmark fra Holland.
Han har heller ikke meget fidus til et andet typisk politiker-råd, nemlig at man bare skal tage et ufaglært arbejde.
- Jeg har haft en perlerække af ufaglærte og underbetalte job i bl.a. industrien og i restaurationsbranchen. Igennem 30 år har jeg taget alle de job, som de fleste betakker sig for. Jeg har arbejdet i gartnerier, i servicebranchen, på lager og ved samlebåndet. Jeg har været jernstøber, kok og markisemontør. Jeg tror, jeg har prøvet det hele, og det har ikke hjulpet mig overhovedet.