Der skal stadig mad på bordet, selv om vi står midt i en energikrise med eksploderende priser.
Ud over at handle mere prisvenligt kan vi også overveje, hvordan vi laver maden. For der kan være besparelser at hente på energiregningen, hvis vi tænker os om under madlavningen.
Det fortæller Gitte Sørensen, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk. Her har hun ansvaret for test af hårde hvidevarer, og hun fortæller, at det i øjeblikket handler om at udnytte ovnen bedst muligt, når vi først har tændt den.
- Med ovnen handler det om at udnytte både for- og eftervarmen, når den først er tændt. De fleste ting kan godt komme ind, mens ovnen varmer op. Dermed kan du også slukke lidt før, maden reelt er færdig, siger hun.
Skal du lave aftensmad i ovnen, så udnyt varmetiden både før og efter. Du kan eventuelt bage boller eller en kage, samtidig med at aftensmaden er sat over. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Skal du udnytte ovnen til fulde, handler det også om at finde din strukturerede side frem.
- Det kan være en idé at lave flere ting på samme tid i ovnen. Det kræver dog, at du planlægger. Du kan for eksempel godt bage en kage i ovnen og samtidig have aftensmaden derinde, siger Gitte Sørensen.
Asger Bro Christensen er kok og gastronomisk udvikler hos virksomheden Jespers Torvekøkken. Han mener også, at det handler om at udnytte et apparat til fulde, når vi først er i gang med at lave mad.
Hans forslag til en energivenlig og velsmagende ret er vegetariske pirogger.
- De kræver nemlig kun 20 minutter med en tændt ovn og så en røremaskine, hvis man ønsker at bruge det, siger Asger Bro Christensen og fortsætter:
- Det er en ret, hvor du ikke har gang i særlig meget andet end dine hænder og dit gode humør.
Et andet forslag til en energivenlig spise kommer fra Jens Peter Moestrup Hansen, der er kok og fiskehandler i butikken Hav.
Hans ret er en fiskeret med torsk og kartofler, som udmærker sig ved, at den kun skal bage ved 120 grader i ovnen i maksimalt en halv time.
- Set på hele retten er den billig at lave, når man også ser på, at den kan serveres til mange, selv om der også skal koges nogle kartofler til, siger Jens Peter Moestrup Hansen.
Begge kokkes retter laves i ovnen, men det kan også være en idé at bruge komfuret i stedet for, siger Gitte Sørensen fra Forbrugerrådet Tænk.
- Det kan betale sig at lave mad, der kan koges og steges, selv om det har sine begrænsninger. Det kan altså være en idé at rykke nogle af opgaverne fra ovnen over på komfuret, siger hun.
Mange har også en mikrobølgeovn i køkkenet, og den kan ifølge Gitte Sørensen bruges fornuftigt - særligt hvis den er af nyere dato og indeholder en ovnfunktion.
- Selve mikrobølgefunktionen er energieffektiv. Men det er selvfølgelig begrænset, hvad man kan lave med sådan én. Har du en ovnfunktion og bare skal varme et par boller, kan det betale sig at bruge den frem for den almindelige ovn, siger hun.
/ritzau fokus/
Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS