7 ud af 10 kokke-elever arbejder i gennemsnit mere end 10 timer dagligt.
Det viser en rundspørge, som Avisen.dk har lavet blandt en række kokke-elever.
Louise Godtschalk er i dag udlært, men kan huske de lange arbejdsdage som elev. Hun var 17 år, da hun startede på sin første læreplads på Svogerslev Kro lidt uden for Roskilde.
- En typisk arbejdsdag startede klokken 11 om formiddagen og sluttede 23 om aftenen. Derudover skal man lige hjem og ryste arbejdet af sig, og så ender man tit med at komme i seng over midnat, forklarer Louise Godtschalk.
23,5 procent af respondenterne i Avisen.dks rundspørge siger, at de i gennemsnit har arbejdet mere end 55 timer om ugen i deres seneste praktikforløb.
Ifølge professor Anne Helene Garde fra det Nationale Center for Arbejdsmiljøforskning kan lange arbejdsdage forlænge reaktionstiden. Det kan skabe grobund for flere ulykker i køkkenet.
- Det er klart, at jo længere reaktionstid man har, desto større risiko er der for ulykker og for, at det går galt, forklarer Anne Helene Gade.
- Vi har kun 24 timer i døgnet. Hvis du bruger halvdelen af dem på at arbejde, så er der altså ikke meget tid til et socialt liv, hvis du også gerne vil være veludhvilet, siger Anne Helene Gade, og bemærker, at der er en række sygdomme forbundet med lange arbejdsdage og sene arbejdstider.
Lange Arbejdsdage: Louise Godtschalk fortæller, hun ofte arbejde mere end 12 timer som kokkeelev. Foto: Kristian Balle Ravn og Holger Anderson
Køkkenet bliver familie
Louise Godtschalk forklarer, at når man bruger så mange timer sammen i køkkenet, så er det ikke ualmindeligt, at man hurtigt danner nogle helt unikke relationer, der ellers hører til inden for hjemmets fire vægge.
- Dine kolleger bliver din familie. Du knytter på en måde et familiært bånd til dine kolleger, og det gør også, at man står sammen, selvom det ikke altid er lige sjovt, forklarer Louise Godtschalk.
Trods de mange udfordringer har hun ikke fortrudt, at hun er blevet i branchen, fordi der er så meget passion forbundet med den.
Tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring viser, at der i løbet af de seneste 5 år, er blevet anmeldt 682 arbejdsulykker og 1.027 erhvervssygedomme i branchen, der omfatter alle ansatte på de danske restauranter.
UDVID