Kære Johnny Larsen
Tak for din mail. Jeg kan virkelig godt forstå, at du har skrevet til mig. Og det gør indtryk at læse, hvordan du har arbejdet hårdt hele dit liv, hvordan du er blevet ramt af nedslidning, arbejdsulykker, mobning og sygdom på krop og sjæl.
Nu har du så oveni i også fået kræften at kæmpe imod – og midt i alt det mister du dine sygedagpenge. Jeg synes, det er imponerende, at du – som har så meget mere at slås med end de fleste andre – alligevel tager dig tid og kræfter til at deltage i debatten om så vigtigt et emne. Det skal du have tak for.
Læs Johnny Larsens historie: For syg til sygedagpenge
Intet menneske skal efter min mening blive sygt og nedslidt af at gå på arbejde. Det, du har oplevet og er blevet udsat for som ung arbejdsmand, kan måske forklares ved, at det hørte en anden tid til. En tid, hvor man passede sit daglige slid uden særlig opmærksomhed på arbejdssikkerhed.
Men forsvares kan det aldrig. Intet menneske skal blive sygt af at gå på arbejde – og hvis ulykken eller sygdommen alligevel er ude, skal man have en god og overskuelig adgang til den hjælp, man har brug for.
Din historie gør dybt indtryk
Det gør indtryk at læse om dine oplevelser med kommunale sagsbehandlere. Jeg kan selvfølgelig ikke tage stilling til netop din konkrete situation.
Men det du beskriver, hører jeg desværre alt for tit om. Det er historier som din – hvor borgere oplever at gå fra det ene kontor til det andet, og hvor de oplever, at de forskellige forvaltninger ikke samarbejder ordentligt med hinanden – der har fået regeringen til at tage hul på den revolution af de kommunale forvaltninger, som vi indleder med reformen om førtidspension og fleksjob.
En stopper for silotænkning i forvaltninger
Noget af det væsentligste i reformen er, at der bliver oprettet et rehabiliteringsteam i alle kommuner, som får ansvaret for at sikre, at udsatte borgere får en koordineret og helhedsorienteret indsats. Her bliver alle relevante forvaltninger samlet, med borgeren i centrum.
Samtidig får vi sat en stopper for silotænkningen i forvaltningerne. For det er helt afgørende at tænke tværfagligt og nedbryde siloer, hvis vi skal gøre os håb om at løse de meget komplekse problemstillinger, som udsatte borgere har i deres liv. Og det skal vi. Når man kæmper med psykiske problemer, kroniske smerter og andre sygdomme ud over ledighed, skal man ikke samtidig være kastebold mellem forvaltninger og lovgivning.
Ingen skal opleve det, som du har
Ingen skal – som du har oplevet det – miste forsørgelsesgrundlaget, mens man er syg. Der er så rigeligt andet at kæmpe med. Men samtidig er der heller ingen, der bliver raske af at være på sygedagpenge i en alt for lang periode.
Det er de to hensyn, som vi vejer op mod hinanden – og som vi er i gang med at finde frem til den klogest mulige løsning på.
Jeg ved godt, at det ikke hjælper dig lige nu og her. Men du skal ikke være i tvivl om, at jeg vil ændre tingenes tilstand. For alle borgere har krav på en værdig og ordentlig hjælp, når sygdommen rammer.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen

- Johnny Larsen er 60 år. Han har arbejdet fuld tid, siden han var 14 år som alt fra arbejdsdreng til havnearbejder og blev senere uddannet journalist.
- I 2010 blev han fyret på grund af sygdom. Nu har han også fået kræft. Hans sygedagpenge stoppede, samme dag, som han begyndte i kræftbehandling.
- Johnny Larsen har været blogger på Avisen.dk siden marts. Se hans blog her