"En rigtig herresandwich!" Sådan kalder Aarhus-fastfoodkæde deres populære pastrami-sandwich. Men en rigtig herresandwich skal åbenbart smøres af kvinder.
I hvert fald har Anettes Sandwich ansat 63 kvinder i deres syv butikker. Og så to mænd.
Den kønsfordeling giver mistanke om kønsdiskrimination. Det siger Rune Asmussen, advokat i Juridisk Sekretariat, 3F.
Sagen bliver ikke bedre af, at en af de ansatte oplyser til Avisen.dk: ”Egentlig hedder det sig, at de kun ansætter kvinder, men de har to sønner, der også arbejder her.”
Enten skal ejeren kunne forsvare, at sandwich kun kan smøres af kvinder. Eller at der ikke har været kvalificerede mandlige ansøgere til de 63 stillinger.
Tror de skal have det sjovt
Men ejer af Anettes Sandwich, Niels Jørgen Rasmussen er stærkt uenig i, at der er et problem. Han mener simpelthen ikke, de får ansøgninger fra kvalificerede mænd.
"De ansøgninger, vi får, det er fyre, der tror de skal ind og have det sjovt med pigerne, og de har ikke kvalifikationerne. De skal ned på en bar eller et diskotek," siger Niels Jørgen Rasmussen.
At deres egne to sønner er de eneste mænd, der er er gode nok til at smøre sandwich, mener Niels Jørgen Rasmussen ikke gør nogen forskel.
"Hvis de ikke er dygtige nok, bliver de fyret. Det gør ingen forskel," siger han.
Anettes Sandwich har i forvejen overtrådt loven om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet ved at annoncere efter ansøgere på 20-26 år, der er flyttet hjemmefra. Begge krav er et brud på loven.
Kæden skriver ikke noget om, hvilket køn, de søger, selvom annoncen er illustreret af fire billeder af unge kvinder.
Rune Asmussen mener ikke, at mistanken bliver mindre af, at der faktisk er to mænd ansat. Især, når de to mandlige ansatte er ejernes sønner.
Afviste mænd kan få 25.000 kr.
Det betyder, at hvis der i modsætning til, hvad Niels Jørgen Rasmussen siger, skulle være mandlige ansøgere, der har fået afslag, selvom de var kvalificerede - Så kan de starte en sag hos domstolene eller i Ligebehandlingsnævnet.
I lignende sager har godtgørelsen været på 25.000 kroner.
I Ligebehandlingsnævnet siger sekretariatschef Erling Brandstrup, at det ikke behøver at være skrevet ind i jobannoncen, at man kun søger det ene køn.
Det kan også være et lovbrud, hvis det praksis er sådan, at kun det ene køn får jobbet, uden virksomheden kan argumentere for at jobbet faktuelt kun kan udføres af det ene køn.
”Man ser på praksis ved ansættelser i virksomheden. Man kan godt finde afgørelser, der siger, at virksomhedens ansættelsespolitik er i strid med loven om ligebehandling på grund af køn, selvom det ikke har stået i en jobannonce,” siger Erling Brandstrup.