For bier eller fugle er mange af de danske parcelhushaver en ørken. En grøn ørken uden vand, mad eller levesteder.
De pæne, ordentlige og velklippede haver er således ikke til megen gavn for den danske natur.
Men det kan de blive.
Nu gør Dyrenes Beskyttelse opmærksom på, at de strømlinede danske haver et stort problem for mangfoldigheden og biodiversiteten, og at det er det på tide, at vi ændrer synet på vores haver.
- Vi må indføre en ny haveæstetik, der i højere grad hylder det vilde og gør op med den ensartede græsplæne, bekæmpelsen af skvadderkål med sprøjtegift, og med hække, der bliver klippet, mens fugleungerne stadig sidder i redderne, mener Signe Schrøder, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi.
Den nødvendige ændring
Der er over en million haver, som tilsammen udgør en stor del af Danmarks grønne arealer og derfor kan være med til at gøre en stor forskel.
- Vi skal give plads og ly til smådyr og fugle i vores haver, for både insekterne og fuglene er trængte i det danske by- og landbrugsland. Den danske natur er i krise, men vi kan alle sammen være med til at vende udviklingen og stoppe tabet af biodiversitet herhjemme, siger Signe Schrøder.
Sådan gør du - seks tips til en insektvenlig have
Det behøver ikke være besværligt at gøre haven indbydende for insekter. Her kommer seks tips til den insektvenlige have:
Bunker af sten, brænde og kvas er et must i den insektvenlige have. Træet vil langsomt blive nedbrudt af insekterne og det vil igen tiltrække de insekter, der spiser dem. På den måde vil det give et helt lille økosystem.
Ryd ikke for meget op i haven: lad blade og kviste ligge rundt omkring i haven, for det giver gode forhold for de insekter, der kan gemme sig derunder.
Lav et område med kontrolleret vildt for eksempel et hjørne med langt græs, der ikke bliver slået. Hvis man slår græsset, ændrer man på mikroklimaet ved jorden, men hvis man lader det stå, giver det mulighed for flere insekter.
Hav forskellige planter, for så vil diversiteten i din have blive større. Danske planter er især gode, fordi flere insekter er knyttet til dem.
Hvis du køber en frøblanding med en blomstereng, så køb den så vildt som muligt med planter hjemmehørende i Danmark og af forskellig slags. Det passer bedst til de danske insekter.
Byg et insekthotel af for eksempel gammelt brænde: byg en konstruktion med en masse hulrum, hvor insekterne kan gemme sig og overvintre. Fyld gerne på med træ og kviste, så der er noget at arbejde med for insekterne.
(Foto: Dyrenes Beskyttelse)
Fakta
Dansk Ornitologisk Forening, Dyrenes Beskyttelse, KFUM Spejderne og Landsforeningen Praktisk Økologi gået sammen om projektet "Vild Natur Hvor Du Bor".
Læs mere her "Vild Natur Hvor Du Bor"