Den danske konkurrenceevne er blevet forbedret over det seneste år, fordi udgifterne til de ansatte i industrien er blevet reduceret, skriver Politiken.
- Vi har hævet produktionen temmelig meget de seneste år. Det smitter af på den såkaldte lønkvote, siger cheføkonom i Dansk Metal, Allan Lyngsø Madsen, til Politiken.
Cheføkonomens analyser af lønudviklingen i industrien i 2013 viser, at lønkvoten udgør en mindre del af virksomhedernes udgifter.
- Lønkvoten er kommet i fokus som mål for konkurrenceevnen. Regeringen og Nationalbanken har i lyset af en høj lønkvote konkluderet, at dansk industri er udfordret på lønkonkurrenceevnen. Men helt nye tal viser imidlertid, at lønkvoten ligger et godt stykke under det historiske gennemsnit. Det understreger, at den danske konkurrenceevne er god, siger Allan Lyngsø Madsen.
I 2011 og 2012 var lønstigningerne i industrien relativt høje. Og det er kun nogle måneder siden, at økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager (R), pegede på, at den danske industri var udfordret af høje lønomkostninger, som gav sig udslag i en forringet konkurrenceevne.
- Det relativt høje niveau 2012 dækker over, at lønkvoten lå meget højt i 1. kvartal i 2012. Men siden er der sket en ret hurtig tilpasning, som har fået lønkvoten til at falde. Faldet er fortsat i 2013 til et niveau, der ligger betydeligt under det historiske gennemsnit, siger Allan Lyngsø Madsen.
Newspaq