Foretrækker du din øl i en kølig udgave, så er det næppe en stor oplevelse at drikke den direkte fra køkkenskabet.
Men har du ikke fået samlet et lager i køleskabet, kan du med forskellige tricks alligevel køle din øl ned.
Et oplagt tip er at putte den en tur i fryseren. Men her skal øllen ikke ligge for længe, forklarer Philip Loldrup Folsbøl, der er lektor ved Institut for Kemiteknik på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Ifølge ham kan man lade øllen ligge, til den når en temperatur på omkring minus 5 til minus 10 grader. Men lader man den være der i længere tid, fryser øllen til is og kan sprænge, fordi væsken udvider sig.
En glasflaske kan sprænge hurtigere end en dåse, da glas ikke kan strække sig som aluminium.
En spand med is er en rigtig god idé til nedkøling. Her vil temperaturen aldrig nå så langt ned, at øllet fryser til is, og glasflasken eller dåsen vil ikke sprænge.
Med salt kan man faktisk få endnu lavere temperaturer, siger Philip Loldrup Folsbøl.
- Man kan købe plastsække med is og en pose opvaskesalt, og så kan man putte det ned i en stor 10-liters spand og tilføje fire-fem liter vand. Så vil man kunne få øllene ned på omkring minus 10 grader.
DTU-lektoren vurderer, at man skal vente en halv til en hel time, før øllene er kolde.
Han understreger samtidig, at antallet af øl skal passe med mængden af vand, is og salt. Ellers vil det tage rigtig lang tid for øllene at blive nedkølet.
- Man skal ikke forvente, at ti øl kan køles ned med en isterning, en kop vand og en lille smule salt, siger han.
Et andet trick er at pakke hver enkelt øl ind i et vådt, opvredet viskestykke.
- Den kan godt blive fem til ti grader koldere, men den vil nok stadig føles en lille smule varm i forhold til en øl, man tog ud af køleskabet, siger Philip Loldrup Folsbøl.
Her skal man også være opmærksom på, at jo højere luftfugtighed der er på den pågældende dag, jo mindre bliver øllen nedkølet.
Når det kommer til den optimale temperatur, har Carsten Holløse, der er uddannet øldommer og formand for foreningen Danske Øldommere, en huskeregel: Alkoholprocenten er lig med det antal grader celsius, øllen skal være.
- En typisk pilsner er omkring fem procent, så det passer perfekt med, at den er køleskabskold, når man skal nyde den, siger han.
- Men en stærk sort øl på for eksempel 12 procent, som måske heller ikke er det, man tager allermest frem her i sommervarmen, nydes bedst ved netop 12 grader.
For at få den rigtig gode smagsoplevelse skal øllet have den rigtige temperatur ifølge øldommer Carsten Holløse. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Også Carsten Berthelsen, der er international øldommer, understreger vigtigheden af, at den populære drik har den rigtige temperatur.
Ifølge ham skal øl, der er gæret ved varme temperaturer - såsom ale - holdes ved 10-12 grader.
- Også mange af de brune, belgiske typer, som man med stor fordel kan nyde til mad, skal være 10-12 grader. Ellers kan man ikke rigtig smage kompleksiteten i øllet, siger han.
Carsten Berthelsen mener, at lagerøl såsom pilsner skal holdes på en temperatur ved omkring 8 grader.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus