Feltpræst Thomas Aallmann, der på en grynet video velsigner en hel deling kampklædte soldater i Afghanistan kort inden de går i krig, valgte sin livsvej efter terrorangrebet mod World Trade Center i New York den 11. september 2011.
Syv år senere virkede Thomas Aallmann i Afghanistan, hvor han delte farer, feltrationer og fluenet med de danske kampsoldater.
I feltpræstens øjne er krigen en kamp mellem det gode og det onde.
Han vil ikke kommentere sin præstegerning og velsignelserne overfor Avisen.dk, men i et interview med Information fra 2008 kom han ind på sin gerning:
"Da Taleban kom til magten i Afghanistan i 1996, kostede det 14 stokkeslag, hvis man kom til at grine på gaden i Kabul. Vinduerne i den nederste etage i alle husene blev muret til, for hvis en pige blev set af en fremmed mand, var det hendes skyld, og hun skulle stenes. Det er den personificerede ondskab, og den skal vi bekæmpe," fortalte Thomas Aallmann i interviewet med Information og forsatte:
Slår ihjel for at bekæmpe det onde
"I den sammenhæng er de danske soldater gode mænd, som er nødt til at gøre noget ondt og slå ihjel for at bekæmpe det, der er endnu ondere. Frihed kommer ikke af sig selv. Den skal værnes og forsvares. Fred kan man altid få, man skal bare bøje nakken."
I interviewet kom han også ind på de omstridte velsignelser:
"Hvis ikke en præst kan støtte mennesker i minutterne, før de potentielt dør, så er der ikke mere kraft tilbage i præstegerningen. Det svarer til en sygehuspræst eller en almindelig sognepræst, der velsigner folk, inden de dør."
VIDEO Se velsignelserne her
Han fortsatte:
"Det er der ikke noget mærkeligt i, selv om soldaterne potentielt skal ud og slå ihjel."[pagebreak]
Også Dronningen og tiggeren
"Jeg spørger jo heller ikke mine kirkegængere her på Thurø, om de er voldtægtsforbrydere. De er mennesker, der har tilgivelsesbehov. Jeg velsigner Dronningen og tiggeren. Og et eller andet sted derimellem findes der også en soldat," forklarer han.
Optagelserne fra Afghanistan har skabt debat om, hvorvidt det er etisk eller uetisk, at feltpræster har gjort det til fast praksis at velsigne kampsoldater, sekunder før de skal på patrulje - hvad enten det er til fods eller i en pansret mandskabsvogn (PMV).
Den soldat, der filmede velsignelsen og senere lagde optagelse ud på Youtube, hedder Michael Kattrup Lassen.
Konfronteret med døden hele tiden
For ham, der dengang var konstabel, blev feltpræstens alternative velsignelser hurtigt en del af hverdagen i Helmand.
"Når man er så tæt på fronten, som vi var, bliver det at tro noget nært og nødvendigt. Som soldat bliver du tit konfronteret med døden, og jeg havde mistet min mor få år forinden, så for mig var det naturligt at blive mindet om himmel og helvede," fortæller han.
Se foto af soldater-velsignelser her
Før Michael Kattrup Lassen lagde videoklippet ud på You Tube sammen med andre klip fra hans første mission i Afghanistan, clearede han det med både Forsvaret og feltpræsten.
"Da jeg kom hjem, skrev jeg en bog og i forbindelse med bogens udgivelse lagde jeg flere klip - heriblandt optagelserne af velsignelsen - ud på nettet. Debatten var skæv dengang, og jeg ville gerne vise, at en soldat er mere end en dræbermaskine," siger Michael Kattrup Lassen, der stadigvæk arbejder for Forsvaret.
Feltpræst Thomas Aallmann vil ikke medvirke i Avisen.dks artikelserie om soldater-velsignelser, men tilbage i 2008 gav han et interview til Information.
- Feltpræster velsigner danske soldater før ildkamp mod Taliban i Afghanistan.
- Kritikere mener, at feltpræsterne med velsignelsen laver et farligt mix af krig og kristendom.
- Velsignelserne splitter både Folkekirken og Forsvaret.
Få hele historien her