’22 litauere i en svinestald nær Næstved’.
Sådan lyder den foreløbige meldingen over mobiltelefonen hos Allan Kok, der er tovholder på dagens aktion.
Avisen.dk er med SKAT og Arbejdstilsynet på jagt efter illegal udenlandsk arbejdskraft og skrupelløse bagmænd.
Desværre er vi ikke i nærheden af svinestalden i Næstved. Vi bumper af sted på landevejen mellem Gørlev og Hvalsø – 50 kilometer nord for de 22 litauiske håndværkere i svinestalden.
Ingen polakker i vild flugt
Her på bagsædet af SKAT's grå Peugot 308, er det langsomt ved at gå op for mig, at det kræver tålmodighed at jagte social dumping.
Bag os ligger tre byggepladsbesøg. De har ikke ligefrem indfriet forventningerne om hardcore byggeaktion med polakker i en vild masseflugt fra myndighederne.
”Man kan ikke planlægge sådan en aktion en uge i forvejen, for det skifter meget, hvem der er på byggepladserne,” forklarer Allan Kok.
Flere gange kommer vi lige akkurat for sent til at finde noget interessant.
Velkommen på forsiden
En byggeleder indrømmer åbenhjertigt, at han ærligt talt er lettet over, at SKAT og Arbejdstilsynet ikke besøgte pladsen for tre uger siden.
”Et velrenommeret firma som Phil & Søn kan ikke klare, at blive hængt ud på forsiden af Ekstra Bladet, som uansvarlige. Derfor sørger vi for rene linjer,” siger den ærlige byggeleder.
Han forklarer, at de tjekkiske arbejdere, der kunne have voldt besvær, fik sparket, fordi underentreprenøren, der ansatte dem, ikke kunne redegøre for ansættelsesforholdene.
Også på en byggeplads i Gørlev kommer vi akkurat kommet for sent.
Et polsk sjak lagde murerskeen for få dage siden.
11 polakker udfylder et skema
Derfor er det surt at vide, at en af de andre fem udrykningsenheder fra SKAT står med 22 litauere i en svinestald.
Det eneste, jeg reelt har at skrive om er 11 polakker, der udfylder et af SKAT's oplysningsskemaer. Det svarer til en at skrive om 11 voksne mænd, der laver blækregning.
Det er ingen kioskbasker, tænker jeg, mens vi nærmer os Hvalsø. Allan Kok siger, at der er lang tid siden, han har brugt så lang tid i en bil uden gevinst.[pagebreak]
Heldigvis har SKAT fået et tip om, at der render udenlandske håndværkere rundt ved en byggeplads i Hvalsø.
'Ich bin selbständig'
Vi tager sikkerhedshjelmene på og skridter ind på dagens sidste byggeplads.
”Om der kun er danske medarbejdere på pladsen? Nej, der er to udenlandske fliselæggere,” fortæller en overordnet på byggepladsen.
”Sprechen Sie deutch?” Jo, det gør den ene. Han er fra Italien ligesom sin makker.
Da Linda fra SKAT ringer til den underleverandør, der har flise-entreprisen, bliver det kompliceret. Hun får at vide, at de to mænd i arbejdstøjet er underentreprenører.
”Ich bin selbständig,” forklarer den ene italiener, mens han vifter med sit identitetskort.
Langsomt klaverspil
”Er den ikke klokkeklar,” spørger jeg håbefuldt holdet fra SKAT, mens jeg fremlægger en teori om, at de to italienske herrer er falske selvstændige.
Jeg foreslår, at de to mænd er lønmodtagere, men bare udadtil figurerer som underleverandører for at gøre arbejdet sort eller undlade at betale skat og moms i Danmark.
Men så hurtigt spiller klaveret ikke. Sagen skal først undersøges af SKAT, forklarer Linda.
Man skal nu forsøge at afgøre, om de to mænd eksempelvis har indkøbt de fliser, de lægger. Hvis de ikke har stået for indkøb, giver det et praj om, at de reelt er lønmodtagere.
Suk...
Der venter formodentlig de to herrer en klækkelig bøde for ikke at registrere sig i RUT, trøster SKAT’s medarbejdere.
De ved godt, at journalisten fra Avisen.dk havde håbet på en historie al la 22 litauere i svinestalden nær Næstved.
Men virkelighedens kamp mod social dumping er en del mere gråtonet, møjsommelig og juridisk spidsfindig, end man havde håbet på.
For at det ikke skal være løgn, viser det sig næste dag, at de 22 litauere fra svinestalden, rent faktisk var registreret som 22 selvstændige virksomheder. De kan meget vel være i landet fuldstændigt legitimt.
Suk...
Regeringen indgik i forbindelse med finansloven for 2012 en aftale med Enhedslisten om at bruge 65 millioner kroner på at bekæmpe social dumping og sikre fair konkurrence på det danske arbejdsmarked.
En vigtig del af indsatsen beror på et øget myndighedssamarbejde mellem Arbejdstilsynet, SKAT og Politi.
55 millioner kroner går til kampen mod de udenlandske virksomheder, der på forskellig vis snyder, når de tager opgaver på det danske arbejdsmarked.
De sidste ti millioner skal forstærke politiets indsats over for udenlandske vognmænd, der bryder EU-reglerne ved at køre for mange ture ind i Danmark.