Flere byrådsmedlemmer i Helsingør Kommune mener, at byens næsten 30 år gamle Simon Spies Plads skal omdøbes.
- Jeg synes, at byrådet må tage stilling til, om vi reelt skal have en plads i Helsingør, som anerkender Simon Spies, når vi har den viden, som vi har i dag.
- Efter min mening skal vi finde et nyt navn. Det vil være det rigtigste at gøre.
Sådan har Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe sagt til Avisen Danmark. Og hun har ifølge B.T. opbakning fra kolleger i byrådet.
En af dem er Socialdemokratiets Claus Christoffersen. Han siger til Avisen Danmark, at det er helt rigtigt at tage en politisk drøftelse af sagen.
- Når man får opkaldt en vej eller en plads efter sig, så er det et hæderstegn til en rollemodel. Det kan man ikke sige om Spies med de historier, der er afdækket om hans forbrug af unge piger.
- Jeg havde hørt om hans såkaldte morgenbolledamer, men det her handler jo om morgenbollepiger eller nærmest børn i et systematisk forbrug, der fik katastrofale følger for nogle af dem. Jeg bryder mig ikke om, at vi hylder folk, der ikke samlet set bør hyldes, siger Claus Christoffersen.
Simon Spies Plads, som den ser ud i dag. (Foto: Google Street View)
Barn af Helsingør
Rejsekongen Simon Spies blev født og voksede op i Helsingør, og den 14. juni 1993 blev Simon Spies Plads indviet efter en renoveringen af pladsen var blevet finansieret af Simon Spies Fonden.
Simon Spies døde i 1984 og han kontrafej kan ses på pladsen, hvor han er afbildet sammen med et fly fra hedengangne Sterling Ariways.
Ifølge B.T. raser debatten på Facebook, og her kan kommentarerne deles op i to.
Blandt andet skriver en, at man skal lade fortiden ligge og tilføjer: "Alle konger misbrugte for eksempel deres enevælde og voldtog unge piger m.m.".
En anden skriver, at Simon Spies "var en gris, og der er stadig personer i live, som har været udsat for hans overgreb".
"Et organiseret morgenbolle-koncept"
Ifølge B.T. har Simon Spies tidligere privatsekretær, Sussie Sheikh, kaldt hans hang til unge piger for "luksusprostitution".
Og Sussie Sheikh ved, hvad hun snakker om og fortæller i sin podcast "Simon Spies Privatsekretær" om, hvad hun oplevede i sommeren 1978.
Her var hun privatsekretær for rejsekongen i fire måneder, og opdagede hurtigt, at han havde et harem af purunge piger på 15-17 år.
"Det var ikke bare tilfældige piger fra rejsekoncernen, men et organiseret morgenbolle-koncept", står der i Podimos præsentation af podcasten.
Simon Spies nåede at være gift med Janni Brodersen i et års tid. (Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix/arkiv)