For nylig blev de to Hollywood-stjerner Al Pacino (83) og Robert de Niro (79) begge fædre igen til hver en lille ny baby. At dømme ud fra mediedækningen var der ingen, der løftede et øjenbryn over deres (lets face it) grotesk høje alder. Men jeg husker stadig forargelsen, da vores danske Hollywood-stjerne, Brigitte Nielsen, blev mor i en alder af 54 år. Er det tegn på, at tiderne er ved at skifte, eller er der stadig forskel på, hvordan vi ser på kvinder og mænd?
Jeg tror desværre på det sidste. Ja, det er ikke lige frem ja-hatten, der trykker mig, når det kommer til det her emne, men det undrer mig grænseløst, at vi kollektivt tilsyneladende ikke har det store problem med, at mænd bliver fædre i en alder, hvor de helt reelt set nok har det ene ben i graven, men forarges over, at en kvinde bliver mor på et tidspunkt i livet, hvor hun realistisk set nok har 30 år endnu, hvis hun ellers følger statistikken.
For hvad er forskellen? Er det, at vi stadig ikke regner helt så meget med far, fordi mor er den, der tager det største ansvar for afkommet? Eller er det måske, at der er sådan noget mandighed i det, som ”Hey, godt gået! Han kan sgu lidt endnu! Tø hø…”
Tænk hvis min far blev far – igen
Min egen far er født i 1940, altså samme år som Al Pacino, men jeg kan virkelig ikke forestille mig ham blive far igen. Ikke at jeg på nogen måde tror, det er et ønske, som i faktisk slet ikke, men han er godt klar over, at han allerede har klaret det godt. Han er et godt stykke over gennemsnittet for danske mænd, og selv om han har det fantastisk godt med et jernhelbred og god form, ved han godt, at når man når til den alder, så er man på lånt tid.
Det tænker jeg også, at både Al Pacino og Robert de Niro begge er klar over. Jeg kender dem jo ikke personligt, men har nu aldrig opfattet nogen af dem som mindre intelligente end andre mennesker.
Så hvad er det, der alligevel får dem til at sætte børn i verden, som de formentlig aldrig kommer til at se vokse op? Børn, der måske heller aldrig vil have nogen særlig erindring om deres fædrene ophav?
Det forstår jeg faktisk ikke. Jeg er med på, at der ikke er nogen garanter for nogen som helst af os. Selv en nybagt mor på 16 kan blive kørt ned og dræbt af en spritbilist eller få en særlig ondartet form for kræft, der slutter hendes dage langt før tid. Men hendes statistiske chancer for at se sine børn vokse op er dog langt større end en mands på omkring de 80.
Så hvorfor er det, at vi ikke forarges over de gamle fædre, men samtidig gør over midaldrende mødre, der stadig er langt fra pensionsalderen?
Det undrer mig såre.
Min egen mødrehistorie
Jeg blev selv mor første gang, da jeg var 26 år gammel. Det var hverken specielt gammelt eller ungt. Måske faktisk lidt det sidste, da gennemsnitsalderen for førstegangsfødende allerede den gang var tæt på 30, men alligevel.
Så fortsatte jeg jo bare med at sætte børn i verden, så da nummer to kom, var jeg 28. Med nummer tre havde jeg rundet de 30.
Et par år efter bliver jeg skilt, og der er ’vagtskifte’, som min ældste for nylig kaldte det, da jeg fandt en ny (og yngre) mand uden børn og relativt hurtigt bliver gravid.
Da nummer fire bliver født, er jeg nu 35, og sundhedsplejersken forklarer min træthed efter fødslen med, at jeg jo er en ’gammel’ mor.
Jeg får yderligere tre børn, og da den syvende og sidste kommer til verden, er jeg godt et halvt års tid inden blevet 43 år, og nu er jeg en risiko.
Jeg var halvt så gammel som Al Pacino, og jeg er en risiko?! Jeg er godt klar over, at jeg ikke er eller har været Hollywood-stjerne, men alligevel må der være grænser for, hvad ’money can buy’, ikk’?
Endnu kan man vist ikke bare betale sig til et længere liv.
Skal jeg vælge ja-hatten, så håber jeg, at historier som dem om disse to ældre herrer, der er blevet nybagte fædre i alderen ’mellem 80 og skindøde’ kan lette presset på de lidt ældre mødre også.
For selv en nybagt mor på 60 har (statistisk) udsigt til at kunne se både sit barns konfirmation, dimission og måske også sit barnebarn…
Charlotte Højlund er mor til 7 og en af Avisen.dk's faste skribenter Foto: Privat