Dette er en klumme og udtryk for skribentens holdning.
Ifølge Miljøstyrelsen bliver hormonforstyrrende stoffer mistænkt for at bidrage negativt til en lang række sygdomme og tilstande som kræft, nedsat fertilitet, misdannede kønsorganer, udvikling af fedme og diabetes, skader på nervesystemet og påvirkning af fostres hjerner. Uden for den menneskelige sfære kan hormonforstyrrende stoffer påvirke hormonsystemet hos organismer, så disse ikke længere kan reproducere sig selv eller spontant ændrer køn.
Dermed er det rimeligt simpelt at konkludere, at stofferne selvfølgelig ikke hører hjemme i vores mad, vores tøj, vores børns legetøj, vores kosmetik og vores hygiejneprodukter. I en verden, der langt fra er sort/hvid, er nogle spørgsmål heldigvis stadig simple at tage stilling til. Ikke desto mindre er det frustrerende på grænsen til det vanvittige, at potentielt hormonforstyrrende stoffer alligevel er så massivt til stede i vores hverdag.
Jeg har netop gennemgået Forbrugerrådet Tænks test af 34 barberingsprodukter, som alle er tilgængelige på det danske marked. Resultatet er, at 8 af de 34 produkter indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer og særligt allergifremkaldende stoffer, hvorfor de modtager den dårligst mulige bedømmelse af landets mest troværdige forkæmper for forbrugerrettigheder. Der er vel at mærke tale om knap hvert fjerde af produkterne, som altså alle står på hylderne i danske supermarkeder, Matas-butikker og apoteker. Og mon ikke der også er tale om de produkter, som langt de fleste danskere benytter, idet de stammer fra giganter som Gillette og Nivea.
Min interesse for testen bunder i, at jeg for over 10 år siden besluttede mig for at undersøge, hvad der var årsagen til, at jeg selv døjede voldsomt med både kløe, irritation og røde knopper, når jeg barberede mig. Min hud er sart, og jeg havde derfor brug for et mildt produkt, hvilket dengang ikke fandtes på markedet. Jeg allierede mig derfor med en farmaceutisk virksomhed og endte med selv at lancere et produkt, som eliminerede mine problemer.
Udelukkende derfor har jeg gennemgået testen og dens resultater. På grund af en personlig interesse. Jeg gætter på, at de fleste andre ikke har samme interesse og derfor aldrig kommer til at kende undersøgelsens resultater. Af samme årsag føler jeg et stort behov for at advare så mange som muligt om, hvad de risikerer ved at bruge ganske almindelige hygiejneprodukter. For jeg er ærligt talt rystet. Det er muligt, at jeg er naiv, men jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at de mistænkt hormonforstyrrende stoffer ville være så massivt til stede i produkter, som mange kvinder og mænd bruger hver eneste dag.
Særlig vi kvinder er storforbrugere af skønheds-, pleje- og hygiejneprodukter, og vi er nødt til at være ærlige omkring, at vi lige nu er med til at legitimere de beskidte tricks i en skruppelløs industri. Personligt er jeg begyndt systematisk at fravælge produkter, som kan give mine børn kræft eller nedsætte deres fertilitet. Dem er der desværre mange af, når man kigger ordentligt efter.
Under alle omstændigheder kan jeg ikke få det til at give mening, at vores lovgivning tillader tilsætning af stoffer, der er mistænkt for at give os kræft eller nedsætte vores frugtbarhed. Vel at mærke i helt almindelige dagligdagsprodukter – og med et ligegyldigt formål om for eksempel at ændre på konsistensen, duften eller prisen. Ikke desto mindre er det i EU’s kemikalielovgivning end ikke defineret, hvornår et stof er at betragte som hormonforstyrrende. Det var ellers et oplagt sted at starte fra politisk side.
Lige så vanvittigt er det, at jeg ved at dykke bare en lille smule dybere ned i området har konstateret, at der kan være tilsat op til 300 forskellige duftstoffer i parfume. Og at der ofte er flere skadelige kemikalier i skønheds- og plejeprodukter, end der er i rengøringsmidler.
Nana Rytter Nielsen er adm. direktør og stifter af ShaveSafe Foto: Privat