Mere end 800.000 gange om året bliver et job besat i Danmark, og mere end hver tredje af stillingerne bliver besat af kandidater, der enten er nyuddannede eller ledige. Det vise en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) kommende arbejdsmarkedsrapport, skriver DA's nyhedsbrev Agenda.
- Tallene viser, at der er muligheder for alle. For nogle ledige er udfordringerne større end andre, men selv i en lavkonjunktur kan vi se, at ledige kommer i job. Generelt knækker ledighedskurven oftest inden for de første tre måneder, så mange ledige finder hurtigt ny beskæftigelse, siger arbejdsmarkedschef i Odense Kommune, Søren Heide Petersen, til Agenda.
Især den private sektor er åben for personer, der ikke allerede er i job, viser analysen. 38 procent af jobåbningerne i den private sektor går til enten ledige eller nyuddannede. For den offentlige sektor er tallet 32 procent.
Derudover kan man for første gang nu ud fra eIndkomstregistret se, hvordan det går med jobåbningerne på jobmarkedet. Tidligere har man ofte anvendt spørgeskema-undersøgelser og årlige registeropgørelser, som ikke i samme grad tager højde for kortere ansættelsesforhold. Hidtil har undersøgelser derfor peget på 500.000 til 700.000 årlige jobskift i Danmark, men ifølge DA's analyse er tallet nu oppe på 810.000.
Netop det store flow i beskæftigelsen er ifølge Søren Heide Petersen med til at skabe en dynamik på arbejdsmarkedet, der giver muligheder til de ledige. Samtidig er de ledige blevet bedre til at flytte sig længere efter åbningerne, påpeger han.
- Vi mærker helt klart, at den geografiske mobilitet er blevet større blandt de ledige, siger Søren Heide Petersen til Agenda.
Newspaq