Uanset om det er af hensyn til pengepungen eller miljøet, bliver der handler brugte sager som aldrig før.
Men selv om danskerne for alvor er hoppet med på genbrugsbølgen, er der alligevel grænser for, hvilke af andres aflagte sager vi vil have hjem i privaten. Og de ting skal måske ikke helt overraskende findes inde i det allermest intime.
Sexlegetøj og undertøj topper nemlig, som de to ting flest nægter at købe brugt.
Det viser brugtportalen DBA's Genbrugsindeks 2022, som er baseret på en befolkningsundersøgelse blandt mere end 2000 repræsentative respondenter.
- Det er nok, fordi det er nogle intime ting, som er i berøring med hud, vurderer Julie Schoen, som er talsperson for DBA.
I undersøgelsen svarer 81 procent af danskerne, at de aldrig kunne finde på at købe brugt sexlegetøj.
Andelen varierer dog blandt kønnene. For hvor 85 procent af kvinderne takker nej, gælder det samme kun for 76 procent af mændene.
Brugt undertøj er ikke i høj kurs blandt mange danskere. Faktisk svarer tre ud af fire, at de aldrig kunne finde på at købe det. (Arkivfoto). Fabian Sommer/Ritzau Scanpix
Når det kommer til brugt undertøj, siger tre ud af fire danskere, at det kunne de aldrig finde på at købe.
De tre næste pladser på listen bliver indtaget af brugte madrasser, toiletter og sko.
At sko kommer ind på en femteplads har overrasket Julie Schoen, for det er nemlig samtidig en stor kategori på brugtportalen.
- Damesko er en af de kategorier, hvor der bliver oprettet flest annoncer. Så mange vil i hvert fald gerne af med dem. Sko ligger også ret højt, i forhold til hvad folk gerne vil købe. Så det deler vandene, siger hun.
Hun er mindre overrasket over, at madrasser har fundet vej til listen.
- Madrassen kan du ikke bare lige klare med en våd klud eller en tur i vaskemaskinen, siger Julie Schoen som mulig grund til, at den ikke er i så høj kurs blandt køberne.
Ifølge Statens Serum Institut er der dog ikke noget hygiejnisk til hinder for at købe nogen af tingene brugt. Bare de er ordentligt rengjort.
- Alle de nævnte genstande kan rengøres/genbehandles. Med hensyn til sko bruger man for eksempel atamon, så er man nået langt, skriver Statens Serum Institut i et svar til Ritzau og videre:
- Der er ikke specifikt kendskab til, at almindelige dagligdagsting, som deles af flere brugere, er associeret med større grad af sygelighed, så det er nok mere et spørgsmål om, hvorvidt det er acceptabelt for den enkelte.
Næsten halvdelen af danskerne kunne aldrig finde på at købe et brugt toilet, viser en undersøgelse fra DBA. (Arkivfoto). Robert Michael/Ritzau Scanpix
Selv om det kan være lidt op ad bakke at komme af med de fem ting, skal man dog bestemt ikke lade sig slå ud, mener Julie Schoen, som selv er erfaren sælger af brugte sager og pt. har omkring 900 annoncer.
- Man må aldrig droppe tanken om at få sine ting solgt. Jeg kan sige af egen erfaring, at du kan få solgt alt. Selv om der er mange danskere, der ikke vil købe det, skal der nok være en køber derude.
- Men man skal skrive sig bag øret, at man skal gøre sig lidt mere umage med det. Tag mange billede fra forskellige vinkler, få forventningsafstemt, gør klart, hvor meget du har brugt det, og hvordan det er rengjort, siger Julie Schoen.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus