Her er julefrokostmaden, du skal passe på
Undgå dårlig mave efter en festlig aften. Se de største smittekilder til udbrud her.
Susanne Baden Jensen
Hvert år er der massevis af danskere, der bliver sendt i knæ af maden fra julefrokosten. Og nogle julefristelser er forbundet med større risici end andre, når det eksempelvis gælder de store sygdomsudbrud. Det fortæller udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen, Morten Lisby.
Det er fristende at kaste sig over den lækre mad i buffen ved denne tid. Det kan dog gå galt til julefrokosten - her er en gennemgang af de (mere) sikre madvarer vs. dem, man gerne må holde lidt et ekstra øje med. Foto: Colourbox
Man skal eksempelvis ikke frygte at kaste sig over en veltilberedt flæskesteg med sprød svær. Ofte bliver de lavet lige inden servering og har dermed ingen nedkølingstid, forklarer Morten Lisby, udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen, som ikke har oplevet sygdomsudbrud, der skyldes grisestegen... Foto: Colourbox
..derimod har der været tilfælde af sygdomme på grund af frikadeller. I storkøkkener og op til julefrokoster laver man ofte en stor portion dagen inden. Problemet - og dermed sygdomsfaren - opstår, hvis den varme mad ikke bliver kølet ned inden for tre timer, forklarer Morten Lisby. Når bakterier vokser hurtigst (ved 37°C), kan en bakterie blive til mere end 1000 på tre timer. Maden bør nedkøles, så temperaturen falder fra 65°C til 10°C på mindre end tre timer. Foto: Colourbox
Hverken rejer eller æg i en buffet har givet store udbrud af såkaldte julefrokost-sygdomme i de godt otte år, Morten Lisby har siddet som udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen. Foto: Colourbox
Til gengæld har madvaren her (som gemmer sig under brød og drueagurker) givet massevis af danskere dårlig maven. Synderen er en hjemmelavet hønsesalat. Generelt er det en god tommelfingerregel, at de kolde anretninger (også fx sild og laks) ikke står for længe på spisebordet, fordi maden hurtigt opnår en temperatur, hvor bakterier trives bedst. Foto: Colourbox
Andestege som denne har heller ikke været registeret som store syndere i forhold til, hvad der gør danskerne syge under julefrokosterne, lyder det fra udbrudskoordinatoren. Foto: Colourbox
Se næste billeder