32 offentligt ansatte blev for nylig anholdt og sigtet for bestikkelse i form af IT-udstyr med værdier på 4.000 til 50.000 kroner. Siden kom en afdelingschef ved Rigspolitiet under mistanke for at have sikret gode venner konsulentopgaver for op mod 20 millioner kroner.
Sager, man sjældent hører om i Danmark, der ifølge den globale koalition mod korruption 'Transparency International' er det mindst korrupte land i verden.
Professor Petter Gottschalk ved Handelshøjskolen BI i Oslo har forsket i økonomisk kriminalitet i 20 år, og har netop udgivet en bog om emnet, hvor han beskriver alle kendte norske sager om økonomisk kriminalitet fra 2009 til 2015. Det skriver Videnskab.dk.
Bogen bygger på forskning af over 400 dømte, norske økonomiske kriminelle og kommer frem til, at gerningsmændene oftest er midaldrende mænd med høje stillinger, der har status og selvrealisering som motiv. Kun syv procent af de 405 norske forbrydere er kvinder.
Læs mere på Videnskab.dk: Sådan forsvares økonomiske kriminelle
Der findes ingen med et særligt kriminelt gen
Ifølge lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet Torben Bechmann Jensen kan man ikke tale om, at det kun er en bestemt type mennesker, der begår økonomisk kriminalitet.
»Det er potentielt muligt for os alle sammen at udøve økonomisk kriminalitet, hvis vi står i en presset situation. Det kan eksempelvis være, at vi virkelig har brug for pengene, at nogen tæt på os overtaler os til, at det ikke er så alvorligt, og at vi kan komme til at tænke, at vi fortjener at blive værdsat,« siger han.
Torben Bechmann Jensen mener således ikke, at der findes nogle mennesker, der har et særligt kriminelt gen. Rent psykologisk er det mere et spørgsmål om miljø, og hvor presset man er i den enkelte situation.
Læs mere på Videnskab.dk: Derfor er Danmark verdens mindst korrupte land
Når Petter Gottschalk finder frem til, at den midaldrende mand i den høje stilling er mest tilbøjelig at komme bag tremmer for pengefusk, hænger det ifølge Torben Bechmann Jensen sammen med, at denne mand befinder sig i et særligt segment for, hvem der har let ved at snyde.
»Det er ligesom med Skat. Dem, der skal selvangive en hel masse, er også dem, der snyder mest,« siger Torben Bechmann Jensen.
Læs mere på Videnskab.dk: Hård linje i 1800-tallet udryddede korruption i Danmark
Den aktuelle bestikkelsessag omhandler nuværende eller tidligere ansatte i Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Københavns Kommune, DSB, Direktoratet for Kriminalforsorgen og Forsvarets Efterretningstjeneste. Alle i positioner, hvor de har haft indflydelse på indkøb af IT-udstyr.
Læs mere om, at vi alle har tendens til at slække lidt på moralen, på Videnskab.dk.
Andre artikler på Videnskab.dk:
Analyse: Her er Junos største udfordringer
Dit nys kan ramme mennesker, der er otte meter væk
Etisk dilemma: Skal førerløse biler ofre passageren eller fodgængeren?