Tv-værten Hans Pilgaard mener det er sørgeligt, og måske begyndelsen på enden for SAS.
Det skriver han på Instagram efter forhandlingerne mellem det 76 år gamle skandinaviske flyselskab og piloterne i SAS Pilot Group mandag brød sammen og SAS efterfølgende har søgt om konkursbeskyttelse.
– Det er også tordnende uforståeligt, at ingen voksne skrider ind og får en aftale på plads. For det kan jo være begyndelsen på enden for et firma der engang var synonym med sammenhold, sikkerhed og stolthed, skriver han.
Hans Pilgaard er søn af en luftkaptajn i SAS, men det er specielt tanken om, hvordan tusindvis af danskere får ødelagt deres ferie, som har fået den 58-årige tv-vært til tasterne:
– Efter flere og flere dårlige historier ligner det et slutspil, når tusindvis af danskere får smadret deres sommerferie. Fordi der åbenbart ikke er nogen tilbage der er stolte nok over at være SAS – uanset hvor i hierarkiet – til at slå i bordet og få en aftale på plads. Kom nu, skriver han.
Han forestiller sig, at når - eller hvis - der opnås enighed, så har kunderne taget flugten til andre selskaber.
– Vi skal måske passe på, at vi ikke altid sætter bundlinje over sammenhold, afkast over stolthed og profit over passion, skriver han og slutter med en opfordring til at passe på hinanden.
1.000 piloter strejker
Da forhandlingerne mellem SAS og selskabets piloter løb ud i sandet gik piloterne i strejke.
De omkring 1.000 SAS-piloter fra Danmark, Norge og Sverige varslede oprindeligt en strejke fra 29. juni.
Forhandlinger i mæglingsinstitutioner i Norge, Sverige og Danmark førte dog til to udskydelser. Den seneste frist var mandag middag. Men her var parterne ikke nået til enighed, og dermed er strejken en realitet.
De to parter står skarpt op mod hinanden, og begge sider mener, at de har været imødekommende.
Strejken er en udløber af, at SAS og piloterne i SAS Pilot Group ikke kunne blive enige om en ny overenskomst, da den eksisterende udløb 1. april.
SAS Pilot Group repræsenterer piloterne i hovedselskabet SAS Scandinavia. Men der er også to mindre datterselskaber SAS Connect og SAS Link. Her er piloterne repræsenteret af Flyvebranchens Personale Union.
30.000 påvirkes per dag
Her bliver piloterne ikke påvirket og vil fortsætte med at flyve. Der er dog tale om et langt mindre antal piloter.
Strejken vil derfor sandsynligvis betyde, at en stor del af SAS' afgange aflyses, indtil en løsning findes. Præcist hvilke fly og hvor mange er uklart, men det vil påvirke omkring 30.000 rejsende per dag ifølge SAS.
Fly, der drives af SAS Link og SAS Connect eller af en underleverandør, vil stadig flyve.
På SAS' hjemmeside kan man se en oversigt over, hvilke afgange der drives af SAS Link, SAS Connect eller en af underleverandørerne og derfor stadig afgår.
Sideløbende med strejken skal SAS forsøge at finde en investor, der vil skyde nye penge i selskabet.