Når dørmænd er på arbejde, kan de være oppe imod en hård kerne af medlemmer fra rocker- og bandemiljøet, der skal holdes ude af nattelivet. Derfor vælger nogle dørmænd - paradoksalt nok - at alliere sig med repræsentanter fra de miljøer, som de ellers skal bekæmpe.
Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet, der har undersøgt hverdagen for århusianske dørmænd.
“Nogle lavede alliancer med udvalgte bandemedlemmer. De kunne komme ind på diskoteket tre stykker sammen, mod at de ville hjælpe, hvis der opstod problemer med andre rockere eller bandemedlemmer,” siger ph.d. Thomas Friis Søgaard, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet til videnskab.dk.
Hjælp fra de stærke
Dørmænd arbejder normalt i teams, hvor de skal hjælpe og beskytte hinanden. Men nogle vurderer tilsyneladende, at det ikke er nok at være dækket ind af kolleger. I stedet indgår de aftaler med bandemedlemmer.
“Nogle dørmænd ser det som en nødvendighed. De fungerer som mellemmænd, der bliver nødt til at danne alliancer til andre stærke mænd i byen for at de kan føle sig trygge og undgå at blive ofre for vold,” siger Thomas Friis Søgaard til videnskab.dk.
"Det bryder vi os ikke om"
Politiet afviser at have hørt om fænomenet, men chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi, Bent Nielsen siger til videnskab.dk:
“Den slags alliancer bryder vi os ikke om. Det er indirekte pression: ‘Vi hjælper dig, hvis du lukker os ind’. I det ligger der, at man ikke får hjælp, hvis man holder dem ude. Det er en indirekte pression, som vi tager afstand fra.”
Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan arbejdsmiljøet for dørmænd kan være inficeret af frygt. Tilbage i september slog en rapport om diskrimination i nattelivet fast, at der er en hård kerne, som dørmænd ikke tør afvise af frygt for deres eget helbred.