Ministre og diplomater fra hele verden er tirsdag efter flere dages hårde forhandlinger i Rio de Janeiro blevet enige om den sluterklæring, som stats- og regeringscheferne senere på ugen skal godkende ved FN's topmøde for bæredygtig udvikling.
Udkastet til sluterklæringen er ikke helt, hvad man kunne have håbet på, set med danske og europæiske briller.
Men selv om den tekst, der nu foreligger, godt kunne være mere ambitiøs, er der grund til at være tilfreds med dele af den, mener udviklingsminister Christian Friis Bach (R).
- Med aftalen har vi nået flere vigtige resultater, der vil føre verden i retning af en mere grøn økonomi, siger ministeren i en kommentar fra Rio.
Christian Friis Bach nævner, at aftalen blandt andet indeholder globale bæredygtighedsmål, et nyt bæredygtighedsforum, en stærkere global miljøorganisation og beskyttelse af verdenshavene.
- Vi havde større ambitioner med hjemmefra, EU havde større ambitioner, men Rio-resultatet er bestemt godkendt, siger Christian Friis Bach og betegner udkastet til sluterklæringen som "et skridt ud af den rigtige vej mod en grønnere økonomi".
Han havde dog gerne set, at der i erklæringen blev sat mere fokus på blandt andet kvinders ret til sundhedsydelser, fødselshjælp og prævention.
Ministeren peger på den økonomiske krise og den forestående amerikanske valgkamp som et par af forklaringerne på, at det ikke var muligt med en mere vidtrækkende aftale.
Til gengæld er diplomater i Rio de Janeiro ikke i tvivl om, at sluterklæringen bliver blåstemplet af stats- og regeringscheferne, der ankommer til den brasilianske storby onsdag.
For sluterklæringen er tirsdag godkendt af plenarforsamlingen, hvor FN's medlemslande er repræsenteret.
Der kommer cirka 130 ledere fra hele verden til topmødet, deriblandt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), Frankrigs præsident, François Hollande, Indiens premierminister, Manmohan Singh, og Sydafrikas præsident, Jacob Zuma.
USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, kommer i stedet for præsident Barack Obama, mens den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den britiske premierminister, David Cameron, sender deres miljøministre til Brasilien.
/ritzau/