Otte mennesker, der alle er på sociale ydelser, er de eneste skuespillere i ny teaterforestilling.
Stykket 'Det store ædegilde', der har premiere i aften i København, falder ind i en højaktuel debat. I onsdags blev regeringen og de øvrige partier i blå blok nemlig enige om et nyt kontanthjælpssystem.
Men forestillingen tager udgangspunkt i skæbner langt væk fra Christiansborg.
Jeg kiggede mig selv i spejlet og sagde til mig selv, at jeg skulle fortrænge det, ligesom jeg havde gjort hele mit liv
På scenen skildres livet på kontanthjælp og førtidspension gennem hudløst ærlige beretninger, mener en af de to instruktører Jeppe Kristensen.
En af dem, der stiller sit eget liv og sin sårbarhed til åben skue foran publikum, er Ann-Selena Cailloux.
Hun bor i Brønshøj sammen med sin kæreste og har kun været på kontanthjælp i to måneder.
"Kontanthjælsmodtagere smitter ikke"
De medvirkende er udvalgt under et castingforløb, hvor kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister i hele landet blev inviteret til åben prøve.
Ann-Selena Cailloux hørte om castingen, fordi hendes socialrådgiver havde lagt et opslag om prøven på facebook.
- Det var en god mulighed for at udfordre mig selv, mens jeg samtidig kunne gøre opmærksom på, hvordan livet som kontanthjælpsmodtager er, fortæller hun.
- Vi er jo ikke anderledes end alle andre. Det smitter altså ikke at være på kontanthjælp. Vi har masser af drømme og ressourcer.
Modsat nogle af de andre medvirkende drømmer Ann-Selena Cailloux ikke om at blive skuespiller. Tværtimod er hendes tanker om fremtiden langt væk fra rampelyset.
- Mit største ønske er at gøre min uddannelse færdig og at få nogle børn, siger hun.
Ubehageligt at bede om hjælp
Hun er vokset op på Amager med to søskende og en mor, der var på bistandshjælp. Men hun følte sig ikke mindre værd, selvom familien var fattig, husker hun.
- Min mor var fornuftig og sparede for eksempel op til, at jeg som 16-årig kunne komme på udveksling i Frankrig, fortæller hun.
Mødet med den franske kultur fik senere Ann-Selena Cailloux til at læse fransk på Københavns Universitet.
I dag mangler hun et halvt år af sin bachelor. Depressioner og et hashmisbrug har betydet, at hun indtil nu ikke har kunne færdiggøre uddannelsen.
På grund af de trange kår i barndomshjemmet havde det stor betydning for hende at tjene sine egne penge. Derfor havde hun det elendigt, da hun første gang mødte op på jobcenteret for at søge kontanthjælp, fortæller hun.

Et budget på kontanthjælp går udover muligheden for at være social, mener Ann-Selena Cailloux. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
Fra gratis mad til fint gourmet
Forestillingen er et farverigt barokmaleri med overdådige mængder af mad som østers, vagtler, blodpølse og crepes suzette, forklarer instruktøren Jeppe Kristensen.
Det står i skarp kontrast til den mad, de medvirkende spiser til hverdag.
- I slutningen af måneden er jeg nødt til at finde på kreative retter med couscous, fortæller Ann-Selena Cailloux i en rygepause.
Hun nyder også godt af, at flere i Brønshøj stiller kurve ud med gratis æbler. En af de andre medvirkende spiser stort set kun rugbrødsmadder.
Og en tredje får tit sine aftensmåltider i Frelsens Hær efter den 20. i måneden, får man at vide i stykket.
Jeg forstår ikke kontanthjælpssystemet. Man sparker folk helt ned, i stedet for at hjælpe dem med de ting, der kunne holde dem oppe
Når Ann-Selena Cailloux har betalt sine faster udgifter som skat, husleje og varme, har hun omkring 3000 kroner tilbage at leve for.
Derfor har hun sløjfet sociale aktiviteter som biograf- og caféture, fortæller hun. Men det har sin pris at leve på den måde.
- Det går ud over mit sociale liv. Det går mig på, at jeg ikke får råd til at give julegaver i år. Man slider på sit netværk, når man ikke har nok penge. Jeg kan for eksempel aldrig selv være den, der inviterer folk med hjem til mad.
Misbrugt og misbrug
'Det store ædegilde' handler om mere end mad.
De medvirkendes forhold til de kroppe, der fordøjer maden, er i lige så høj grad omdrejningspunkt for handlingen.
- Lige inden 8. klasse fik jeg pludselig meget store bryster. Det var svært for mig, at drengene kiggede på mig. Sådan lyder en af Ann-Selena Caillouxs replikker i stykket.
Som barn var hun udsat for seksuelle krænkelser. Indtil hun blev 19 år, fortrængte hun overgrebene. Da barndommens traumer dukkede op, gjorde hun alt hvad hun kunne for at glemme dem igen.
- Jeg kiggede mig selv i spejlet og sagde til mig selv, at jeg skulle fortrænge det, ligesom jeg havde gjort hele mit liv, fortæller hun.
Men det kunne hun ikke.
Minderne ramte hende som en lavine, der væltede hende omkuld, forklarer hun.
Og hendes måde at håndtere barndommens spøgelser på blev selvmedicinering, der udviklede sig til et 12-årigt hashmisbrug.

Ann-Selena Cailloux sidder i en blød seng, da hun afslører, at hun som barn var udsat for seksuelle overgreb. Hun har insisteret på, at der ikke måtte sidde andre i sengen, når hun skulle fortælle det. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
De daglige joints lagde låg på de følelser, der gjorde ondt. Men pengene til at købe dem slugte mindst 2000 kroner af Ann-Selena Caillouxs månedsbudget.
Frygter at blive rask
I dag har Ann-Selena Cailloux ikke røget hash i ni uger. Hun går til behandling på Vesterbro i København fire gange om ugen. Her afleverer hun urinprøver, møder andre i samme situation og får professionel hjælp.
Målet er at lægge misbruget helt bag sig. Alligevel er hun nervøs for den dag, det sker.
- Jeg er bange for at blive helbredt, hvis det betyder, jeg skal tage et fuldtidsjob uden at få hjælp. Hvis jeg ikke bliver støttet, kan det være jeg ryger direkte tilbage i et misbrug.
Bekymringerne for fremtiden bunder også i en stærk skepsis over for det system, der skal udgøre et sikkerhedsnet for dem, der har brug for støtte, forklarer hun.
- Jeg forstår ikke kontanthjælpssystemet. Man sparker folk helt ned, i stedet for at hjælpe dem med de ting, der kunne holde dem oppe, siger hun.
Hjælper at stå frem
I stykket fortæller en af de andre medvirkende, at hans deltagen i forestillingen er det første, han nogensinde gennemfører.

Ann-Selena Cailloux og instruktør Jeppe Kristensen er ved at få en replik helt på plads inden premieren. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk
For Ann-Selena Cailloux har debuten på de skrå brædder været grænseoverskridende, men også givet en platform, hvor hun kunne bryde et tabu.
- Jo flere gange jeg får lov til at fortælle min historie, des bedre kan jeg selv leve med den, siger hun.
Fra i aften og frem til den 1. december fortæller Ann-Selena Cailloux og de syv andre deltagere deres historier på Store Scene i Dansehallerne i København.