Nu skal folkeskolereformen have arbejdsro, så den kan få fred til at virke.
Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL), der sammen med seks andre aktører har givet hinanden håndslag om, at reformen fra 2014 skal have ro til at virke.
Bag borgfreden står foruden KL organisationen Skole og Forældre, Danske Skoleelever, Skolelederforeningen, Bupl, FOA og Børne- og Kulturchefforeningen.
Parterne har skrevet et åbent brev til undervisningsminister Merete Riisager (LA). Her inviterer de ministeren til at deltage i samarbejdet.
Blandt andet hedder det, at reformen kræver, at "skoler og kommuner kan gennemføre deres arbejde, uden at der rejses tvivl om rammerne for folkeskolen".
Meldingen kommer, efter at Merete Riisager for nylig lancerede et forsøg, hvor 50 skoler kan prøve for at forkorte den lange skoledag, som reformen medfører.
Forsøget giver mulighed for at erstatte timer i understøttende undervisning med faglige timer.
Men det skaber uro på skoleområdet, lyder det fra Danske Skoleelever, en af aktørerne bag den nye aftale.
- Vi har brug for ro om reformen. Det får man ikke gennem alle mulige forsøgsordninger, hvor man eksempelvis piller ved den understøttende undervisning, siger formand Jens Vase Poulsen.
At skabe en mere varieret og motiverende hverdag handler ifølge elevformanden ikke om at forkorte undervisningen.
- Hvis jeg havde valget mellem en kort, men kedelig skoledag, og en lang, men spændende skoledag, så vil jeg helt sikkert vælge den lange skoledag, siger han.
Også formanden for skolederne, Claus Hjortdal, ser gerne, at politikerne giver reformen arbejdsro til at virke.
- Jeg har lige været på en tur rundt i landet, og alle skolelederne er overordnet glade for de centrale elementer i reformen.
- Så lad være med nu at begynde at eksperimentere med for eksempel kortere skoledage, som kan bringe reformens gode takter i spil.
Danmarks Lærerforening har ikke ønsket at være med i udspillet.
/ritzau/