Danmarks nye forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), kommer formentlig til at deltage i lige så mange begravelser af faldne soldater end hans forgænger, Gitte Lillelund Bech (V), gjorde.
Det vil ske, selvom Danmarks har besluttet at føre en mere tilbagetrukket rolle i Afghanistan, advarer Nick Hækkerup på ti års-dagen for de internationale styrkers indtog i Afghanistan.
I et interview med Avisen.dk, understreger han, at 'flere danske mænd og kvinder vil betale den højeste pris'
Ingen garanti i krig
"Jeg håber, at nedtrapningen af kamphandlinger vil betyde færre begravelser, men jeg kan ikke lukke øjnene for, at der forsat vil være en risiko for, at vores soldater dør," siger Nick Hækkerup.
I det netop færdigforhandlede regeringsgrundlag lover S-SF-R-regeringen nemlig at realisere 'Helmand-planen 2011-2012'.
Planen går i grove træk ud på, at de danske styrker fralægger sig kamprollen for at påtage sig en trænings- og uddannelsesrolle. Mange soldater vil altså fremover - lidt firkantet fortalt - skifte automatgeværet ud med tavle og kridt.
Men træningen af de afghanske styrker vil ikke minimere antallet af dræbte danskere; i hvert fald ikke på kort sigt.
Selvmordsbomber kan ikke udelukkes
"Det medfører (...) risici for de danske soldater, som også vil skulle følge de afghanske styrker under løsning af de farligere opgaver," står der i 'Helmand-planen 2011-2012':
"Faren for at oprørsstyrker infiltrerer afghanske sikkerhedsstyrker og vender sig mod danske soldater kan trods trufne forholdsregler heller ikke udelukkes."
Partierne bag planen erkender derfor, at det er naivt at forestille sig et lavere tabstal:
"En øget trænings- og uddannelsesindsats vurderes således (...) ikke at reducere risikoen for tab af danske soldater."
Soldater kræver bedre beskyttelse
Hos Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF)er formand Flemming Vinther meget bevidst om farene ved den nye mission.
"Vores medlemmer er i Afghanistan, fordi det er farligt. Hvis det var ufarligt, ville de jo ikke være der," siger HKKF-formanden og forsætter:
"Det er ikke realistisk at mindske antallet af dræbte soldater, men vi kræver, at den nye forsvarsminister gør, hvad han kan for at beskytte soldaterne i form af god uddannelse og godt materiel."
Flemming Vinther efterlyser for eksempel bedre skudsikre veste til de danske styrker.
"I dag er den personlige udrustning en standard-pakke. Uanset om du er logistiker eller spejder, får du udleveret den samme uniform og det samme sikkerhedsudstyr, men sådan burde det ikke være. Vores medlemmer kan for eksempel vælge mellem to hjelme, men ikke mellem forskellige veste, og det lider de under," siger han.
Helt og hurtigt hjem
Planen, der omlægger den militære indsats fra kamp til træning, har bred politisk opbakning. Alle partier på nær Enhedslisten bakker op om indsatsen.
"Vi kan ikke ændre på, at der er flertal i Folketinget for at forsætte den krig, som vi er så inderligt imod. Men vi kan skære ned i antallet af udsendte soldater, og de penge, vi sparer, kan vi så bruge på at udruste soldaterne bedre, end de er i dag," lyder det fra Nikolaj Villumsen, der er Liste Øs nye forsvarsordfører.
Enhedslisten så gerne, at soldaterne kom hurtigt og helt hjem fra missionen i Afghanistan.
"Fra 2011 til 2012 bliver antallet af soldater kun reduceret med 100. I 2013 vil der stadigvæk være 650 danskere i Helmand. Hvis det stod til os, skulle de trækkes hjem øjeblikkeligt," siger partiets forsvarsordfører.
Rekord i tab
Sidste år blev ni soldater dræbt, mens 105 blev såret. Dermed satte 2010 rekord i danske ofre i den krigshærgede Helmand-provins.
Læs hvad den nye forsvarsminister siger om hans militære linie i artiklen: Forsvarsminister: Flere vil dø i Afghanistan.
Danske styrker (militær og politi) i Afghanistan 2011-2012
Sidste halvdel af 2011
Fra 750 personer til 720 personer
Første halvdel af 2012
720 personer
Anden halvdel af 2012
Fra 720 til 650 personer