Var der noget, den i dag 43-årige fleksjobber Susanne Thomsen elskede, var det at snøre løbeskoene og tilbagelægge mange kilometer i raskt løb. Men i 2009 blev hun ramt af en diskusprolaps under et motionsløb, som krævede, at hun blev opereret.
Skæbnen ville, at hun i forbindelse med operationen blev smittet med kolibakterier i rygmarven, som siden i otte år har forvandlet hendes liv til en daglig kamp med smerter og nedsat førlighed. Hun var ofte sengeliggende og måtte sluge op til 40 piller om dagen, har hun tidligere fortalt til Dagbladet Struer.
Susanne Thomsen, der er bosat i Struer med mand og to store børn, var i starten overbevist om, at hun nok skulle komme hurtigt tilbage i jobbet som slagter i en slagterbutik, men smerterne tog til i styrke. Fejloperationen havde sat sine spor. Hun måtte igennem flere operationer og åbnes i ryggen, fordi bakterierne havde forårsaget betændelse i rygmarven. I dag har hun stadig store smerter i ryggen og må døje med slidgigt i rygsøjlen.
Hjem omdannet til handicapbolig
- Min verden brændte fuldstændig sammen. Kolibakterierne i rygmarven fik kolossale konsekvenser for mig. Fra at have været en aktiv pige, fik jeg pludselig problemer med at gå, og jeg havde dagligt brug for hjemmehjælp. Vores hjem blev nærmest omdannet til en handicapbolig og toilettet blev udskiftet med et handicaptoilet. Det var svært at komme hjem til familien, når man ikke kunne noget, fortæller Susanne Thomsen til Avisen.dk.
Otte år efter den miserable operation ser det dog ud til at lysne for Susanne Thomsen. I december var hun på et tre uger langt genoptræningsophold på en klinik i Montebello i Spanien, og det har ifølge Susanne Thomsen været lidt af et mirakel-tur. Opholdet i det sydspanske er skræddersyet til personer, der lider af akutte eller kroniske smerter efter en operation.
- Ikke ret mange kender til klinikken, og jeg ville da meget gerne have været hernede for mange år siden, fortæller Susanne Thomsen, der ringer fra netop Montebello, da Avisen.dk interviewer hende.
Det kræver en henvisning fra Region Hovedstaden at blive visiteret til Montebello. Men borgere uden for hovedstadsregionen har på grund af det frie sygehusvalg også mulighed for at komme i betragtning til opholdet, og det benyttede Susanne Thomsen sig af.
- Min verden brændte fuldstændig sammen. Kolibakterierne i rygmarven fik kolossale konsekvenser for mig. Fra at have været en aktiv pige, fik jeg pludselig problemer med at gå, og jeg havde dagligt brug for hjemmehjælp.
Flere gange dagligt gennemgik hun i december intensive træningssessioner med styrke- og balanceøvelser. Selv juleaften og nytårsaften blev tilbragt i det spanske uden familien, hvilket naturligvis var lidt hårdt, fortæller den 43-årige vestjyde.
Kritik af dansk sygehusvæsen
Susanne Thomsen er ikke bleg for at sige, at det danske sygehusvæsen kunne lære meget af Montebello.
- Vi er knap så dygtige til at tilbyde den rigtige behandling i vores sundhedsvæsen. Det spanske personale lytter meget til ens behov, og jeg har fået gode råd til, hvordan jeg kan fortsætte genoptræningen, når jeg kommer hjem til Danmark, siger hun.
I 2010 fik Susanne Thomsen bevilget et fleksjob som kontorassistent i Midt- og Vestjyllands Politi på omkring 20 timer i ugen. Her slipper hun for de tunge løft, som hun havde som slagter. Selvom smerterne stadig eksisterer, er de nu under kontrol.
- Jeg bliver stadig hurtigt træt, når jeg har været ude til sociale arrangementer. Og hvis jeg har været til middage hos familie eller venner, er jeg måske den første, der tager hjem. Regningen kommer som regel dagen efter, hvor jeg har brug for en hel dag i sengen, fortæller Susanne Thomsen.
Susanne Thomsen i gang med en træningsøvelse i Spanien. Foto: Privatfoto