Tåbelige.
Det kalder Finn Sørensen fra Enhedslisten de påstande, som Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance er kommet med i et interview til Avisen.dk.
I interviewet siger Joachim B. Olsen, at en række udskældte reformer har rykket folk fra overførselsindkomst ind på arbejdsmarkedet. Samtidig mener han, at kontanthjælpsloftet vil bidrage til den udvikling.
Du kan læse interviewet her.
Det mener Finn Sørensen ikke, at Joachim B. Olsen kan dokumentere:
- Det passer ganske enkelt ikke. Der mangler stadig langt over 100.000 arbejdspladser, før vi er på niveau med beskæftigelsen i 2008, før krisen slog igennem, siger Finn Sørensen.
Han refererer til tal fra Beskæftigelsesministeriet.
Joachim B. Olsen mener selv, at det er veldokumenteret i tal fra Finansministeriet.
- Det strukturelle niveau er blevet øget gennem de sidste 20 år gennem en lang række reformer. Det, Finn Sørensen snakker om, er noget konjunkturmæssigt. Det er to forskellige ting, forklarer Joachim B. Olsen om tallene.
Det er langt fra første gang, de to beskæftigelsesordførerere strides om tal og fakta. I opløbet til det nye kontanthjælpsloft udkæmpede de også en hidsig krig på tal.
Vrangforestillinger
Joachim B. Olsen mener også, at der er brug for højere beskæftigelse i Danmark. Han frygter, at Danmark bliver fastlåst i en lav vækst. Løsningen er at få nogle af dem uden for arbejdsmarkedet ind på arbejdsmarkedet. Derfor var kontanthjælpsloftet nødvendigt, da det ifølge Joachim B. Olsen er vigtigt, at der er en forskel mellem kontanthjælp og de laveste lønninger.
Den løsning tror Finn Sørensen mildest talt ikke på:
- Det bygger på en vrangforestilling om, at hvis man får presset lønninger ned, stiger væksten, forklarer Finn Sørensen.
Han mener, at det stammer fra en økonomisk teori, der har som mål at tage fra de fattige og give til de rige.
- Det er de arbejdsløse og de syge, der får lov til at betale, siger Finn Sørensen.
Joachim B. Olsen mener ligesom beskæftigelsesministeren, at forskellen mellem kontanthjælp og de laveste lønninger handler om at respektere de overenskomster, arbejdmarkedets parter indgår.
Den respekt har LO frabedt sig, og Finn Sørensen giver heller ikke noget for den. Han mener, at arbejdsgiverne vil bruge lavere ydelser til at presse lønningerne nedad.

Ved folkemødet på Bornholm er Joachim B. Olsen og Finn Sørensen også stødt sammen i debatter. Foto: Nils Meilvang/Scanpix.
Kampen om ydelserne
Antallet af kontanthjælpsmodtagere har de seneste år været stigende. Det skyldes ifølge Finn Sørensen, at det er blevet sværere, at få dagpenge, efterløn, førtidspension og sygedagpenge. I stedet havner folk på kontanthjælp, og det gælder også tusindvis af mennesker, der ikke kan arbejde.
- Det er et stort problem for mennesker, der ikke kan arbejde på grund af sygdom og handicap, eller fordi der simpelt hen ikke er job til dem, at de skal leve i årevis for den laveste sociale ydelse, siger Finn Sørensen.
Han oplever, at der er en samlet strategi fra regeringen, hvor mennesker der ikke kan arbejde skal have ydelser på niveau med kontanthjælpen. Tidligere har de modtaget ydelser på niveau med dagpenge.
Joachim B. Olsen fremhæver, at folk, der er på almindelige dagpenge i udgangspunktet er folk, der kan arbejde. Han oplever ikke det store problem, når han følger dem, der er faldet ud af dagpengesystemet. Omtrent en tredjedel er kommet i beskæftigelse, mens to tredjedele er kommet på andre former for overførselsindkomst.
- De er ikke faldet ud til ingenting, og det er godt, at en stor del kommer i beskæftigelse. Finn Sørensen giver billedet af, at det er statisk, men der er en stor dynamik i den her gruppe af mennesker, siger han.
Retten til forsørgelse
Med reformerne af de danske overførselsindkomster er der også en gruppe, der havner helt uden offentlig forsørgelse. Ledige, hvis ægtefælle kan forsørge dem, kan ikke få kontanthjælp.
Denne gruppe fremhæver Finn Sørensen også. Joachim B. Olsen mener dog ikke, man skal blande dem ind i det.
- Finn Sørensen prøver at tegne et billede af, at der er nogen, der er på gaden. Alle i Danmark har ret til forsørgelse, hvis de ikke kan forsørge sig selv. Kontanthjælpen forsvinder kun, hvis husstandsindkomsten er høj, siger Joachim B. Olsen.
Det ændrer dog ikke ved, at Finn Søren mener, vi er vidner til en massiv fattiggørelse, hvor Joachim B. Olsen går i spidesen.
- Den tidligere regering forventede selv op imod 10.000 flere fattige, som følge af de reformer, der er gennemført indtil nu. Det bliver endnu værre med kontanthjælpsloft, 225 timers regel og integrationsydelse, forklarer Finn Sørensen.