På trods et fastfrosset jobmarked og en stigende arbejdsløshed, forbereder hver tiende danskerne sig på at skifte job i løbet af det nye år.
Samtidig er hver fjerde parat til at tage job-hoppet, hvis den rigtige stilling byder sig til. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.
Tallet overrasker Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
”Det er ret mange, der enten kunne forestille sig et jobskifte eller ligefrem har planlagt det,” siger han.
Juleønsker
Kigger man på den gruppe, der seriøst overvejer at skifte job næste år, er der formentligt tale om et sted mellem 210.000-350.000 personer målt i forhold til andelen af lønmodtagere.
Flemming Ibsen er skeptisk over for, om arbejdsmarkedet kan leve op til folks forventninger for 2012.
”Du har et ekstremt trykket arbejdsmarked, hvor ledigheden vil stige og beskæftigelsen falde. Det er klart, at det ikke er givet, at der vil være mulighed for at skifte job,” siger Flemming Ibsen.
Godt nyt for udbryderne
Han afviser dog ikke, at mange vil befinde sig i en helt anden stilling et år fra nu.
”Cirka 75-80 procent er i den samme jobfunktion næste år. Resten har altså skiftet. Det kan være internt i virksomheden eller til en helt anden jobfunktion,” siger Flemming Ibsen.
På trods af, at mange drømmer om højere løn, er det ikke den primære årsag til at folk skifter job. Sådan lyder erfaringen fra Morten Tange, karriererrådgiver og indehaver af KarriereCoach.
Pengeposen er ikke alt
”Lønnen kommer relativt langt nede på ranglisten. De typiske årsager til, at man skifter job, er, at man enten søger nye udfordringer eller tryghed - for eksempel i forbindelse med, at man stifter familie," siger Morten Tange.
Finanskrisen har gjort danskerne mere forsigtige i forhold til at søge nyt job. Særligt håndværksfagene var før finanskrisen præget af folk, der 'shoppede job' og gerne skiftede arbejde for at få ti kroner mere i timen.
"Det kan man ikke længere. Det samme er sket for IT-folk. Det er så også de folk, der ofte står først i fyringsrunderne,” siger Morten Tange.
Det betaler sig at skifte
Flemming Ibsens egne undersøgelser viser dog, at det over tid betaler sig at skifte job frem for at blive på stedet.
”Det er forbundet med økonomisk gevinst at flytte sig. Kigger man på dem, der overhovedet ikke flytter sig, i forhold til dem, der flytter sig, har sidstnævnte en større økonomisk gevinst over tid," siger Flemming Ibsen.
I modsætning til Morten Tange peger han på, at de primære årsager til, at folk skifter job, er bedre løn og bedre arbejdsvilkår.
Spørgsmål: Overvejer du seriøst at skifte job i løbet af de nye år?
10,8 procent: Ja, helt sikkert
26,9 procent: Ja, hvis det rigtige tilbud dukker op
56,3 procent: Nej
6,0 procent: Ved ikke
Wilke for Avisen.dk. 513 respondenter. Den statistiske usikkerhed er 2,7 procent. Dermed ligger svaret med 95 procents sikkerhed inden for intervallet 8,1 procent og 13,5 procent.