Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud med salmonella.
Mindst 28 personer har været syge med salmonellatypen monofasisk Typhimurium, der ofte findes i grise, oplyser instituttet onsdag.
Læs mere om smitte, symptomer, forebyggelse og behandling her.
Smitte:
* Salmonella er en bakterie, der også findes hos og smitter via dyr. Bakterien findes hos landbrugsdyr og smitter via kød (svin, okse og kylling) eller æg.
* Infektionen kan dog også findes i andre fødevarer. Der er eksempler på smitte fra frugt og grønt, chokolade og myslibarer.
* Salmonella er udryddet i danske kommercielle kyllingeflokke og findes derfor ikke i danske æg og kyllingekød. (Man kan dog stadig få campylobacter-infektion fra kyllingekød.)
* Den mest almindelige kilde til infektion i Danmark er svinekød. Mange udenlandske kødprodukter kan også være forurenet.
* Salmonella monofasisk Typhimurium, som der er tale om i det nuværende udbrud, findes ofte i grise. Den hyppigste kilde til infektionerne er fersk svinekød.
Symptomer:
* Salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger og/eller feber.
* Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine.
* Hos få procent spredes bakterierne ind i selve kroppen fra tarmkanalen, og det kan blandt andet forårsage blodforgiftning.
* Salmonella kan give senfølger som ledsmerter, knuderosen (betændelse i fedtvæv) og formentlig irriteret tyktarm.
* Salmonella Typhi er årsag til højfebril (feber over 40 grader) og ofte alvorlig sygdom som følge af blodforgiftning (tyfus).
Årsag og forebyggelse:
* Salmonellainfektion fra svinekød kan opstå, hvis kødet ikke gennemsteges, eller hvis saft fra svinekødet kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke varmebehandles under tilberedningen i køkkenet.
* Derfor er det vigtigt at holde god hygiejne i køkkenet, adskille råt kød fra andre fødevarer og gennemstege kødet.
Behandling:
* Rigelig væske anbefales for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastning.
* Antibiotikabehandling gives til patienter, hvor bakterierne har spredt sig uden for tarmen samt til særlige patientgrupper med alvorlig underliggende sygdom.
Kilder: Statens Serum Institut.
/ritzau/