Da 3.500 tillidsfolk mødtes i oktober til stormøde, besluttede de, at der var behov for at tilføje endnu en mærkedag til kalenderen: Velfærdens Dag. Den kulminerede tirsdag med demonstrationer 30 steder rundt omkring i landet.
På Bertel Thorvaldsens Plads i København var hundredvis mødt op til taler fra blandt andet FOA-formand Dennis Kristensen og formand for Dansk Sygeplejeråd Grethe Christensen.
Budskabet lød fælles: Stop nedskæringerne på velfærden.
Pædagog: Der er ingen voksne på stuerne
- Den offentlige sektor er presset. De fattige bliver fattigere, og der er ikke plads til de syge. I pædagogfaget er der færre og færre hænder, og vi ser det samme på lærerfronten og hos sygeplejerskerne. Det er hele vejen rundt, at velfærden bløder, så det er derfor, vi er mødt op her i samlet trop og på tværs af fagforeninger.
Sådan lyder det fra pædagog Maria Porse, der har arrangeret en af velfærds-demonstrationerne på Nørrebro i København.
Særligt i sit eget fag oplever hun, at der er store udfordringer med velfærden.
- Jeg oplever flere og flere kolleger, der går ned med arbejdsrelateret stress. Folk løber hurtigt og kan alligevel ikke nå deres opgaver. Vi sidder med en masse børn, som ikke er sammen med de voksne, der hører til på stuerne, fordi vi har et hav af møder og opgaver, vi skal løse i stedet for vores kerneopgaver, siger Maria Porse.
Artiklen fortsætter under billedet
Mange var mødt op for at vise deres utilfredshed. Foto: Uffe Weng, Scanpix
Dansk El-forbund: Vi er nødt til at stå sammen
Også Dansk El-Forbund er til stede med fanerne foran Christiansborg. Formand Lars Bæk er mødt op for at stå side om side med de andre faggrupper om at lægge pres på regeringen for at stoppe de forringelser, han oplever på velfærden, fortæller han.
- Det er vigtigt, at vi får markeret, hvor uenige vi er i den politik, der bliver ført. Der, hvor man kan se, at velfærden især er presset, er i sundhedssektoren, hvor en sosuhjælper på nattevagt må passe 30 ældre mennesker, siger Lars Bæk.
Men også på hans eget fagområde oplever han, at medlemmerne er præget af besparelser på velfærden.
- Nu kommer jeg fra elektrikerbranchen, og der er mangel på lærepladser, og vores medlemmer er under pres i dagligdagen med børneinstitutioner og dårlige skoler, så for at markere det, er vi nødt til at stå sammen, siger Lars Bæk.
Artiklen fortsætter under billedet
SF's formand Pia Olsen Dyhr var blandt dem, der var med. Foto: Uffe Weng, Scanpix
Sosu-assistenten: Patienter får ikke deres medicin
Sosu-assistenterne er også mødt talstærkt op på pladsen. En af dem er Maria Scalvini, der arbejder på Bispebjerg- og Frederiksborg Hospital. Hun oplever, at flere af hendes kolleger må gå hjem med dårlig samvittighed over, at de ikke har tid til at yde ordentlig omsorg for de syge.
- Der er mange af patienterne, der ikke får deres medicin til tiden, og der er mange, der ikke kommer i bad, fordi vi er så stressede. Vi har mange syge patienter, og vi går rundt hjemme med dårlig samvittighed over, at vi ikke har tid til at tage en samtale med en patient, der f.eks har fået en kræftdiagnose, siger Maria Scalvini.
Udover den store demonstration i København har der også været demonstrationer rundt omkring i landet, herunder i Aalborg, Thisted, Viborg, Randers, Silkeborg, Horsens og Tønder.