Kommunernes topforhandler Michael Ziegler (K) og KL-formand, Martin Damm (V) fik en varm velkomst, da de torsdag morgen ankom til topmøde i Kommunernes Landsforening i Aalborg.
Der er 'tradition' for, at fagbevægelsen svinger de røde faner ved indgangen til topmødet. Men i år har de verserende overenskomstforhandlinger medført, at velkomsten på trods af sne og kulde blev ekstra 'lun'. Onsdag blev KL's bestyrelse således enige om at varsle lockout for i alt 250.000 kommunalt ansatte.
De strandede forhandlinger fik en lang række fagforeninger til at møde op foran Aalborg Kongres og Kulturcenter, hvor KL holder topmøde. Her er en perlerække af landets borgmestre, folketingspolitikere, byrådsmedlemmer og andre interessenter samlet.
I front for demonstrationen stod Kristian Gaardsøe, der er lokalformand for fagforeningen FOA i Nordjylland. Han mener, at arbejdsgivernes modsvar til fagbevægelsens strejkevarsler er i overkanten.
- Gående fra, at vi har udtaget 10 procent af vores medlemmer til en konflikt, slår de rigtig hårdt tilbage for at lamme landet. Og det må de tage ansvaret for. Det er selvfølgelig fair nok, at de bruger lockoutvarslet, for det er et af deres værktøjer i en konflikt. Men at det er så voldsomt som det her, og at de bagefter vil skyde skylden på fagbevægelsen. Det, synes jeg, er noget forfærdeligt vrøvl, siger Kristian Gaardsøe til Avisen.dk.
Overenskomstforhandlingerne er brudt sammen på både det statslige, regionale og kommunale område. Især tre knaster skiller de to parter - lærernes arbejdstid, reallønsfremgang og betalt frokostpause.
- På nogle af de punkter, hvor vi har sat hårdt mod hårdt, er der ikke noget at give af. Lærerne skal have en arbejdstidsaftale - sådan er det. Arbejdsgiverne har ikke villet gå ud med en ramme for forhandlingerne, og så er det svært at vide, om vores krav er for store. Hvis arbejdsgiverne melder noget ud, er jeg helt sikker på, fagbevægelsen nok skal sætte sig til bordet igen, siger Kristian Gaardsøe.
Den lokale FOA-formand er ikke i tvivl om, hvad der egentlig foregår.
- Det virker som om, at det er aftalt spil. Jeg tror, man lockouter så voldsomt for at få befolkningen på sin side, og at der så kommer et regeringsindgreb, siger Kristian Gaardsøe.
Indenfor i varmen i Aalborg Kongres og Kulturcenter slog KL-formand, Martin Damm, i sin tale til forsamlingen fast, at onsdagens omfattende lockoutvarsler er en nødvendighed for at lægge maksimalt pres på forhandlingerne.
- Men en konflikt vil under alle omstændigheder ramme alt for mange borgere. Det vil vi rigtig gerne undgå. Ingen skal være i tvivl om, at KL's helt klare målsætning er, at der skal indgås en aftale, siger Martin Damm fra talerstolen.
Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde det i sin tale klart, at regeringen ikke ønsker en konflikt mellem arbejdsmarkedets parter.
Der er varslet lockout for 250.000 kommunalt ansatte, 70.000 ansatte i regionerne og 120.000 statsansatte. Hvis ikke der nås en aftale inden, træder lockouten i kraft den 10. april. Fagbevægelsen har varslet strejker, der vil træde i kraft den 4. april, hvis ikke det er lykkedes for Forligsinstitutionen at mægle mellem de to stridende parter.
'Vi kan stadig nå at lave en aftale', lød opfordringen fra de nordjyske sygeplejersker. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix