Lørdag den 2. april har i den grad stået i Anker Jørgensens tegn.
Den tidligere socialdemokratiske statsminister blev i dag bisat fra Grundtvigs Kirke i det københavnske nordvestkvarter.
Vejen op til kirken var i dagens anledning blevet forvandlet til en allé af blafrende røde faner, da høj som lav kom forbi for at vise det politiske koryfæ den sidste respekt.

De røde faner smældede foran kirken både før og efter bisættelsen. Foto: Scanpix
400 familiemedlemmer, venner, bekendte, tidligere og nuværende politikere og andre repræsentanter fra det officielle Danmark var mødt op for at sende den socialdemokratiske kæmpe ud på en sidste rejse. Men også almindelige danskere kunne helt i Anker Jørgensens ånd være med til begivenheden.

Landevejsridderen Piraten var kommet forbi for at ære Anker Jørgensen. Foto: Scanpix.
I alt var der plads til 1300 i store kirke, men det var langt fra pladser nok til alle dem, der ønskede at hylde Anker Jørgensen, der var statsminister i Danmark i to perioder i 1970'erne og 80'erne. De stimlede i stedet sammen uden for og ventede på, at den hvide kiste blev båret ud.

Anker Jørgensens kiste blev båret ud af hans børn og hans tidligere sekretær Lise Galle. Foto: Scanpix.
Både landsfader og familiefader
Inde i kirken blev der både grinet og grædt, da blandt andre Anker Jørgensens yngste søn Lars Kvist Jørgensen og den nuværende socialdemokratiske formand Mette Frederiksen talte og fortalte anekdoter fra Anker Jørgensens lange liv.
Blandt andet kunne Lars Kvist Jørgensen fortælle, hvordan hans far formåede at være både landsfader og familiefader på én og samme gang.
- Selv midt i den værste politiske krise kunne du koble fra, og være til stede med din familie, sagde han i kirken.
De musikalske indslag kom fra blandt andre Grønlænderkoret og Lis Sørensen, der afsluttede det kirkelige arrangement med en meget rørende udgave af hittet 'Her er så stille nu'.
"Tak tillidsmand"
Fra kirken blev busser med de inviterede til begravelsen fragtet videre til spillehuset Vega på Vesterbro - det tidligere Folkets Hus - hvor der blev drukket gravøl til taler og musik.
Blandt andre talte partiformand Mette Frederiksen (S) igen.
- Anker stod ved sine holdninger. Han var aktiv i modstandsbevægelsen, bekæmpede kommunisterne og talte stormagterne midt i mod. Han var vores konstante samvittighed, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen i Vega.

S-formand Mette Frederiksen talte både i kirken og på Vega. Foto: Scanpix.
Formand for 3F Per Christensen holdt også en tale for Anker Jørgensen, der før han blev statsminister var en markant personlighed i den danske arbejderbevægelse, hvor han i 1956 blev formand for lager- og pakhusarbejderne i København. I 1962 blev han ansat i Arbejdsmandsforbundet (sidenhen SiD og nu en del af 3F) og blev i 1968 forbundsformand.
- Ankers resultater som formand står endnu, sagde Per Christensen blandt andet og sluttede af med ordene "tak tillidsmand."
Benny Andersen og Poul Dissing bidrog med sang og oplæsning af Anker Jørgensens yndlingsdigt 'Oppe i årene'.

Poul Dissing sang til arrangementet i Vega. Foto: Scanpix.
Og i fremtiden vil man også kunne hylde den tidligere statsminister i Vega, da man har valgt at omdøbe den tidligere "Karnap Salen" til "Anker Jørgensen Salen".
Dagen slutter af med en mindehøjtidelighed på Christiansborgs Slotsplads arrangeret i samarbejde mellem Socialdemokratiet og Anker Jørgensens familie. Her kan alle danskere sige det sidste farvel til tonerne af musik fra Mattias Kolstrup, der er forsanger i bandet DÚNÉ, Peter A. G. og Per Frost fra det legendariske band Gnags og den kendte trubadur Allan Olsen.
Anker Jørgensen var Danmarks statsminister fra oktober 1972 til december 1973 og igen fra februar 1975 til september 1982. Han var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987. Han sov stille ind den 20. marts i en alder af 93 år på Langgadehus Plejecenter i Valby, hvor han boede de sidste år af sit liv.