Prisen for erstatninger til de soldater, der er blevet syge af at være udsendt for Danmark, vokser.
Forleden kunne Ugebrevet A4 afsløre, at veteraner havde så mange psykiske skader, at det i 2014 og 2015 allerede har kostet 1.045 millioner kroner. Men nu viser det sig, at tallet er langt højere. Oven i milliarderstatningen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring skal nemlig lægges erstatninger fra Forsvaret. Det er 282 millioner kroner yderligere i blandt andet særlig godtgørelse de seneste par år. Det oplyser Forsvarsministeriet til Avisen.dk.
Samlet set betyder det, at erstatningerne for psykiske skader, når helt op på omkring 1.327 millioner kroner i 2014-2015. Og det stopper ikke her.
For ved årsskiftet manglede Arbejdsmarkedets Erhvervssikring stadig at behandle 322 veteransager. Og siden januar er 92 nye kommet til.
Regner man med, at veteranerne har lige så slemme psykiske skader og får anerkendt dem i samme omfang som tidligere, vil den samlede regning runde to milliarder kroner. Det er meget langt fra de skøn Beskæftigelses- og Forsvarsministeriet havde på cirka en halv milliard kroner i merudgifter i hele perioden 2013-2017.
Både Hærens Konstabel- og Korporalforening og Soldaterlegatet vurderer, at de veteransager, der venter, er lige så tunge, som dem, der allerede er afgjort.
Erstatninger til krigsveteraner
Forkert skøn, men rigtigt resultat
Socialdemokraterne mener, der er behov for at bore i, hvordan Forsvars- og Beskæftigelsesministeriet kunne skønne så galt i veteransager.
»Det er ikke et pragende arbejde fra administrationens side. Man kan spørge, hvordan man skønnede så galt, men der skal ikke stilles spørgsmålstegn ved den erstatning, som veteranerne skal have. Det skal ikke komme veteranerne til skade, at vi skønnede forkert,« mener forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen.
Fejlskønnet skete under den tidligere regering, dengang Nicolai Wammen var forsvarsminister for Socialdemokraterne. Venstres forsvarsordfører Peter Juel Jensen ser dog ingen grund til at kritisere.
»Jeg føler ingen trang til at pege fingre. Der var ingen, som havde en idé om, hvad vores veteraner har taget med hjem. Set i bagspejlet kan man godt stille spørgsmålstegn ved, om de soldater der var sendt ud, var godt nok rustet. Men hvordan ruster man soldater til ekstreme situationer, som vi knap har fantasi til at forestille os,« siger han og vil hellere se fremad på, hvordan man forebygger traumer fremadrettet.
Erstatninger koster forsvaret dyrt
Forsvaret betaler en del af veteranernes erstatninger gennem sin opsparing, så nu er der mindre på kistebunden til kampfly og andet materiel.
Sammenlagt har Forsvaret betalt 251 mio. kroner i 2014 og 329 mio. i 2015 i erstatninger og godtgørelser til veteraner for psykiske skader, oplyser Forsvarsministeriet. Det store beløb skyldes, at Forsvaret ikke kun betaler forsvarets særlige erstatninger, men også en del af erstatningerne hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
»Det gør udfordringerne større på forsvarsområdet, men det skal ikke skade veteranerne, at der er regnet forkert. Vi må finde pengene,« siger Henrik Dam Kristensen (S).
Venstres forsvarsordfører er enig.
»Jeg håber, at alle partier står sammen og finder de her penge. Det er en regning, som vi skubber foran os,« siger Peter Juel Kristensen.
Svært at spå om ekstraregning
Det er dog meget vanskeligt at spå, om erstatningerne til soldater frem til 2017 vil runde to milliarder kroner eller blive lavere. I begyndelsen har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring behandlet sager fra især Balkan, hvor der ikke var samme forebyggelse af PTSD som i dag. Bagefter fulgte veteransager fra Irak og Afghanistan.
Ingen ved om de psykiske skader er lige slemme i de forskellige krige, og hvor meget det virker, at hæren i dag har fokus på at forebygge PTSD. Psykiske traumer kan også dukke op efter flere år, så det er usikkert, hvor mange arbejdsskader veteranerne vil anmelde fremover - og om de vil blive anerkendt.
Sidste år lavede Forsvarsministeriet et nyt skøn og spåede, at merudgifterne til psykiske mén ville runde 1,2 milliarder fra 2013-2017. Men:
»Skønnet er behæftet med stor usikkerhed,« lyder det i mailen til Avisen.dk