I torsdags blev radiojournalisten Marlando Flores bil gennemhullet af kugler, da han forlod sin gård i Puerto Cortes ved kysten af Honduras. Mandag døde han.
Han blev dermed den 16. journalist myrdet det sidste halvandet år i det mellemamerikanske land.
I onsdags trængte ukendte mænd ind i Mahadeo Roopchand Sadloos dækservice shop ved en vejside og dræbte ham med fem skud.
Den 50 årige reporter arbejdede for radio Uno og var en kendt støtte af tidligere præsident Zelaya, der blev styrtet ved et kup i 2009. Sadloos var også en støtte af samme folkevalgte præsident, der blev jaget af landet en tidlig morgen i sin pyjamas.
Den nationale protestbevægelse, der støtter Zelaya og protesterer imod valget af kupmageren Porfirio Lobo, oplyser, at 200 af deres ledere er blevet myrdet siden kuppet for to år siden.
Graverende situation
Den honduranske avis El Heraldo rapporterer, at mængden af drab i landet har nået omfang af en epidemi. I Honduras dræbes i gennemsnit 20 mennesker dagligt. Det betyder i henhold til landets menneskeretskommission, at raten vil nå 86 pr. 100.000 indbyggere i 2011.
Menneskerettighedslederen Ramón Custodio López, kræver, at der gøres noget ved sikkerheden, idet groft sagt ingen af sagerne opklares. Det er López, der har brugt ordet epidemi om drabene. Sidste år var raten 72 pr. 100.000 og meget lavere i år 2.000.
Antallet af mord i Honduras, et land dobbelt så stort som Danmark og med 7 millioner indbyggere, overgås kun af drab i nabolandet El Salvador, hvor der allerede i 2011 er registreret 2.900. I august alene var der 391 af slagsen.
Guatemala er også højt oppe og dele af landet, hvor der er særlig megen narkohandel, er oppe i 90 per. 100.000 indbyggere.
Sikkerheden
En amerikansk aviskæde, McClatchy's, har skrevet en rapport om narko i Mellemamerika og i den citerer de en sikkerhedsrådgiver for Honduras regering for, at 16 medlemmer af den nationale kongres er narkohandlere. Der rapporteres også om særdeles svært bevæbnede narkocentrer.
Bedre bliver det næppe lige med det samme, idet Honduras minister for sikkerhed og top-efterforsker af narko og vold, Oscar Alvarez, lørdag trak sig tilbage fra Porfirio Lobos regering, i øvrigt sammen med udenrigsministren og tre viceministre.
Alvarez har været særdeles tæt på præsidenten og anses for en mulig præsidentkandidat ved valget i 2013. Han sagde ved sin tilbagetræden, at han fandt det umuligt at rydde op i politiet, og at han havde været oppe imod meget indflydelsesrige grupper i samfundet.
En venstreorienteret oppositionspolitiker udtalte i juli på TV i Honduras, at politichefer mener, at 40 procent af deres folk er involveret i organiseret kriminalitet. Det blev afvist.
[pagebreak]Inficeret politi
Præsident Lobo lod fredag vide, at han er bekymret over volden i samfundet og ville ”gøre noget”. Oscar Alvarez kaldte også sine modstandere ved navn: narkohajer, hvidvaskere af penge og kidnappere. Staten Honduras gav ham ”ikke nok midler til at bekæmpe dem”.
Alvarez forklarede ved sit pressemøde lørdag, at han kendte til 20 lokale politichefer, der var medlemmer af narkomafiaer. Han kaldte dem for ”flyvekontrollanter”, idet de administrerer trafikken på snesevis af ulovlige landingsbaner for narkotransporter.
Honduras og nabolandene har næsten uden modstand ladet sig inficere af mexicanske narkokarteller. Myndighederne har dog forsøgt sig og fået resultater.
En topgangster fra Guatemala er netop arresteret. I marts fandt myndighederne er laboratorium, der kunne producere op til 400 kilo ren kokain om ugen tilhørende det mexicanske Sinaloa Kartel. En narko-undervandsbåd med 6,6 ton kokain er beslaglagt tæt på grænsen til Nicaragua.
Brutal virkelighed
Medier i Honduras rapporterer, at bruddet mellem præsidenten og sikkerhedsminister Alvarez skyldes en magtkamp. Avisen La Tribuna skrev, at topledelsen af politiet truede med at træde tilbage, hvis ikke Alvarez blev smidt ud.
Oscar Alvarez er gået officielt ud med den systematiske korruption og kriminalitet i polititoppen. I midten af august introducerede han et lovforslag, der skulle reformere politiet og smide de mistænkte ud.
Den 1. september sagde han, at politichefen skulle fyre 10 udpegede flykontrollanter. Få dage efter er han så trådt tilbage, og Honduras mister en forkæmper for sikkerhed. Politifolk er arresteret for afpresning og bankrøverier i løbet af hans ministertid.
Oscar Alvarez er meget populær i Honduras. Mindre end 24 timer efter sin tilbagetræden flygtede han til USA, hvor han blev modtaget af sikkerhedsfolk. Han frygter for sit liv.
Honduras er et særdeles fattigt land, hvor udvikling for den almindelige befolkning er gået i stå.