Hvert år anmelder mellem 4.000 og 5.000 danskere en psykisk arbejdsskade. De oplever, at det er stress, dårligt psykisk arbejdsmiljø, mobning eller chikane på arbejdspladsen, der er skyld i deres psykiske problemer.
Men det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ikke enige i. De anerkender kun omkring fire procent af de anmeldte psykiske arbejdsskader.
En af dem, der har fået afslag, er Livde Emiliah Sommer, der i 2013 forsøgte at begå selvmord efter en voldsom depression, der blev udløst af konflikter og chikane på hendes arbejde.
- Jeg er ligeglad med erstatning. Jeg vil bare gerne have anerkendt, at stress kan være lige så invaliderende som fysiske skader. Du dør ikke af en brækket arm, men du dør af stress. Stress er et kæmpe problem i dagens Danmark, og virksomhederne bliver stort set ikke holdt til ansvar for det, siger hun til Avisen.dk.
Læs hele Livdes historie her.
Anerkendelse betyder meget
Hun er langt fra den eneste, der har det sådan. Faktisk svarer 84,5 procent af dem, der har anmeldt en psykisk erhvervssygdom, at en af deres primære årsager til at anmelde er at få anerkendt og dokumenteret, at det er forhold på deres arbejde, der har gjort dem syge.
Det viser en undersøgelse fra 2016, som Institut for Psykologi ved Københavns Universitet stod bag.
- De vil gerne have en blåstempling af, at det ikke er dem, der er helt vanvittige. Det er faktisk rigtigt, det der er sket, og det var ikke deres egen skyld, siger forsker Yun Ladegaard.
Artiklen fortsætter under billedet.

De depressionsramte medarbejdere oplever ofte, at arbejdsgiveren skyder skylden tilbage på dem selv.
- Derfor kan det betyde ret meget, at det bliver anerkendt, at det var på grund af arbejdet. Det kan både bruges i forhold til pårørende, kollegaer og ledere, at der nu er nogen, som siger, at det her var ikke min egen skyld, det var faktisk arbejdspladsens ansvar, forklarer hun.
En anden vigtig grund til at anmelde en psykisk arbejdsskade er, at de gerne vil forebygge, at det samme sker for andre i fremtiden. Det svarer halvdelen af de adspurgte.
- De vil gerne gøre opmærksom på problemerne. Men desværre oplever de fleste, at der ikke bliver handlet på det dårlige psykiske arbejdsmiljø, blandt andet fordi Arbejdstilsynet sjældent kommer på besøg som følge af anmeldelsen, siger Yun Ladegaard.