Regeringen skal trække i arbejdstøjet for at sikre kvaliteten på de danske folkeskoler.
Sådan lyder Enhedslistens reaktion på, at hver tiende lærerstilling er blevet sparet væk på bare 3,5 år.
”Det er meget skræmmende. Folkeskolen er en af de vigtigste institutioner i det danske samfund og lærernes arbejde er kernen i folkeskolen,” siger Rosa Lund.
Det står langt værre til på de danske folkeskoler, end danskerne aner, mener formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen.
Lærertab giver færre timer og overfyldte klasseværelser
"Det er voldsomt. Vi har et meget alvorligt problem med arbejdsløse medlemmer, men det er et langt større problem, at vi ikke sikrer, at eleverne i folkeskolen får den bedste uddannelse," siger han.
Ifølge Anders Bondo opleves konsekvensen af lærertabet hver dag på landets folkeskoler: Færre timer til eleverne, forringet undervisning og fyldte klasselokaler.
Mange kommuner giver med rund hånd dispensation til, at der må være helt op til 32 elever i en klasse.
I regeringens støtteparti er man ikke i tvivl om, at konsekvenserne er "enormt store".
”Det vil være logisk for enhver, at undervisningen bliver dårligere, når der er mindre tid til den enkelte. Desværre går det ud over de elever, der har mest brug for lærernes hjælp, fordi de ikke kan få hjælp hjemme,” siger Rosa Lund.
32 elever i klassen er dagligdag
Hun undrer sig højlydt over, at man bliver ved med at dispensere for elevtal på 32 elever, når man lige har fået et loft på maksimalt 28 elever i gymnasiet.
Samtidig stiller hun sig undrende over for, hvordan regeringen vil overkomme deres prestigeprojekt om at løfte kvaliteten i Folkeskolen, når realiteten er, at hver tiende lærerstilling er forsvundet på kort tid.
”Jeg har svært ved at se, hvordan det hænger sammen. Lærere er en ret vigtig forudsætning for, at der kommer mere kvalitet i folkeskolen,” siger Rosa Lund.
Hun opfordrer Helle Thorning og Co. til at gøre alvor af deres løfter på Folkeskoleområdet:
”De skal i den grad sikre, at der er lærere nok. De skal sikre, at der er tid til den enkelte elev. Og så synes jeg, vi har et ansvar for de nyuddannede, som vi som samfund, har bedt om at uddanne sig til lærere, og som ikke kan få et arbejde på grund af den høje ungdomsarbejdsløshed i faget."
S: Det koster ikke på kvaliteten
Men i Socialdemokratiet ser man ikke den klare sammenhæng mellem antallet af lærere og kvalitet i Folkeskolen, som både Enhedslisten og Danmarks Lærerforening peger på.
Undervisningsordfører Troels Ravn (S) siger, at en stor del af de forsvundne lærerstillinger handler om sammenlægning af skoler i forbindelse med kommunalreformen og faldende elevtal.
”Det betyder, at en del af tallet ikke har kostet på undervisningskvaliteten,” siger Troels Ravn.
Ifølge Troels Ravn er der altså ikke noget misforhold mellem at tale om mere kvalitet i Folkeskolen og nedlægge lærerstillinger.
”Vi har et klart mål om, at eleverne skal have grundlæggende færdigheder i fuldstændigt i orden, når de forlader folkeskolen. Og det vil vi sørge for med reformen af Folkeskolen,” siger Troels Ravn.
Han oplyser at reformen forventes præsenteret omkring nytår og understreger desuden, at ansættelse af lærere er et kommunalt anliggende.