I denne tid gisper børn og voksne over trapezkunstnere, akrobater og andre artisters gamblen med liv og lemmer.
LÆS OGSÅ: Ulykke i cirkus: Flere artister kvæstet
Men selvom livet som cirkusartist er et farefuldt erhverv, hvor gældende sikkerhedsregler konstant bliver overtrådt, gør Arbejdstilsynet ikke noget ved det.
At det kan gå galt viser den ulykke, der skete i går i den amerikanske delstat Rhode Island. Her styrtede otte akrobater til jorden, fordi deres sikkerhedsudstyr bristede.
“Det er en del af konceptet med cirkusakrobatik og almindeligt accepteret, at forsvarlig ageren er sat delvist ud af kraft. Den akrobatik, som cirkusakrobaten udfører i cirkus, er arbejdsresultatet i sig selv, og det giver ikke mening at udføre aktiviteten på en alternativ måde,” lyder forklaringen fra Arbejdstilsynet.
Ville blive lukket på stedet
Også i Danmark har der været ulykker. I april sidste år styrtede den 26-årige artist Ray Navas fra Ecuador ned i Cirkus Arena. Alligevel handlede Arbejdstilsynet ikke.
For på samme måde som en balletdansers behandling af sine fødder, står for egen regning, har jobbet som trapezkunstner også en indbygget risiko i sig.
Hvis Arbejdstilsynet skulle handle ud fra loven i forhold til udøvende cirkusartister, så ville Cirkus Arena, Benneweis og de andre blive lukket lige på stedet. Men det gør man ikke, for så ville man ødelægge et stykke dansk kultur, hedder det.
“Når Arbejdstilsynet er tilbageholdende med at håndhæve Arbejdsmiljøloven i forhold til cirkusakrobatik, beror det primært på, at cirkus har en lang tradition i Danmark og er en del af vores kulturarv,” oplyser Arbejdstilsynet.
Andre medarbejdere beskyttes
Det er en anden sag med alle de andre medarbejdergrupper i et cirkus: Teltopstillere, elefant-passere og popcorn-poppere. For dem håndhæves arbejdsmiljøloven på fuldstændig samme måde som for stilladsarbejdere.
Sidste år kollapsede et cirkustelt i Kalundborg, og her konkluderede Arbejdstilsynet, at der var tale om sjusk og gav Cirkus Arena et strakspåbud om at få bragt sikkerheden i orden.
Den 14. april sidste år styrtede artisten Ray Navas fra Ecuador ned fra et roterende dobbelthjul i Cirkus Arena. Han slap med knubs. Arbejdstilsynet foretog sig ikke noget i sagen
I juli sidste år kollapsede et Arena-cirkustelt i Kalundborg. Arbejdstilsynet gav et strakspåbud og konkluderede i en rapport, at der var tale om sjusket opsætning
I går den 5. maj styrtede otte akrobater ned under en cirkusforestilling i delstaten Rhode Island. Akrobaterne svingede gennem luften, kun holdt oppe af deres eget hår, da sikkerhedsudstyret gik i stykker. Ulykken efterforskes nu.