Jussi Adler-Olsen, Hanne-Vibeke Holst, Thomas Vinterberg og Nikolaj Koppel er de seneste inden for kulturen, som har modtaget ordner af dronning Margrethe.
Og det hænger slet ikke sammen med, hvem der reelt sidder på magten i Danmark.
Det skriver DR. Tv-stationens data-redaktion har gravet en række data ud og draget en række konklusioner.
Ved dronningens 75 års fødselsdag havde hun især fokus på kulturpersonligheder, som blev slået til riddere af Dannebrog og fik tildelt Dannebrogordenen.
Men ifølge en større kortlægning af, hvem der sidder på magten i Danmark, så har kultur-eliten kun 0,24 procent af magten, mens erhvervslivets top kontrollerer 60 procent.
Denne store koncentration af magt bliver til gengæld sjældent tildelt en orden. Ud af 100 medaljer og ordner er det kun 14, der kan sendes rundt om bordet til bestyrelsesmøderne, viser DR's undersøgelse.
Den gruppe, som høster mest hæder fra Kongehuset, er embedsmænd, militærfolk og jurister i staten. Her er forklaringen, at embedsmænd, højtrangerende folk i militæret og politikere får tildelt et ridderkors per automatik, når de har tjent kongeriget i en længere årrække, forklarer Lars Stevnsborg til DR. Han er generalauditør for Forsvarets Auditørkorps og forfatter til bogen "Danmarks Riges medaljer og hæderstegn 1670 - 1990".
Ifølge den omfattende magtelite-undersøgelse, som ind over en tre-årig periode er sammenfattet af sociologerne Christoph Houman Ellersgaard og Anton Grau Larsens fra Københavns Universitet, er fagforeningsbosserne helt ude af dronningens fokus.
Den magtfulde gruppe på 423 fagforeningsbosser udgør 11 procent af landets elite, og har ikke modtaget en eneste medalje af dronning Margrethe. Men det kan sagtens være deres egen skyld, siger Lars Stevnsborg til DR:
- I fagbevægelsen er holdningen den, at man siger nej. Før man bliver tildelt en orden eller medalje, så bliver man spurgt, om man er interesseret i at modtage den. For Kongehuset vil ikke være i den situation, at nogen siger nej eller 'rend og hop'.
Det er også almindeligt på venstrefløjen, at politikerne siger nej til at modtage en medalje.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (tv) har modtaget Storkorset af Dannebrogordenen, tidligere chefpolitiinspektør i Københavns Politi Per Claus Larsen (i midten) er udnævnt til ridder af 1. grad af dannebrogordenen og kongelig skuespiller Henrik Koefoed er ligeledes udnævnt til ridder af 1. grad af dannebrogordenen. Fotocollage: Peter Bergman/Scanpix/arkiv
Således siger politikere fra Enhedslisten, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre fra. I stedet tilbydes disse politikere ofte Fortjenstmedaljen, da den ikke forudsætter en troskabsed til monarken.

Nej tak, sagde skuespiller og Bond-skurk Jesper Christensen, da dronning Margrethe tilbød ham en orden. Foto: Scanpix/arkiv
Men de er ikke de eneste, som ikke ønsker monarkens velsignelse. Musikeren og nationalskjalden Kim Larsen og skuespilleren Jesper Christensen har også afvist dronningens tilnærmelser.
- Selve idéen om at have et kongehus er en slags forbrydelse ... og aldeles ude af trit med et moderne menneskesyn, begrundede Jesper Christensen sin afvisning i 2011.
Venstres finansminister Claus Hjort Frederiksen, udenrigsminister Kristian Jensen og Lykke Friis, prorektor for Københavns Universitet og tidligere klima- og energiminister, har også afslået at blive dekoreret.