De arbejder ikke så mange timer som kollegerne på fuld tid. Nogle, fordi de gerne vil have mere tid med børnene. Andre, fordi de gerne vil have pusterum til at restituere i, fordi de er kommet tilbage til jobbet efter et sygdomsforløb.
Men ifølge deltidsloven har deltidsansatte stort set de samme rettigheder som fuldtidsansatte.
Læs også: Ny dom: Fyret deltidsansat får erstatning
Avisen.dk har i samråd med en juridisk ekspert fra HK, Jeanette Hahnemann, lavet en top fem over de vigtigste rettigheder.
Forskelsbehandling forbudt
Deltidsansatte må ikke behandles ringere end fuldtidsansatte, der varetager lignende arbejdsopgaver, udelukkende fordi de er på deltid. Forskelsbehandling er forbudt.
Samme antal kroner og ører
Deltidsansatte skal have de samme vilkår som fuldtidsansatte på arbejdspladsen. Deres timeløn og rettigheder skal med andre ord matche kollegernes.
Information om ledige job
Deltidsansatte skal have rettidig information om ledige fuldtids- og deltidsjob i firmaet, fordi de på den måde får lettere ved at gå op eller ned i tid.
Læs også: Død klinikassistent hjælper pædagog på deltid
Umuligt at lukke øjnene for overenskomster
Hvis der ikke findes en fuldtidsansat i firmaet, som den deltidsansatte kan sammenligne sig med, og firmaet ikke har indgået en overenskomst med en fagforening, skal chefen skele til de kollektive overenskomster på et tilsvarende fagligt område, når vilkårene nedskrives.
Chefen for retten
Hvis en deltidsansat føler, at chefen forskelsbehandler, har han/hun de samme muligheder for at sagsøge chefen som en fuldtidsansat. En faglig strid er en faglig strid uanset timetallet på lønsedlen.