Han har spillet skurk i James Bond og Nannas far i børneudsendelsen om pigen Nanna. Den 70-årige Jesper Christensen har et bredt repertoire som skuespiller.
Niels Hausgaard i opsang til danskerne
Netop nu er han aktuel med biograffilmen ’Før frosten’, hvor han spiller bonden Jens, der sammen med sin familie oplever trange kår i landbrugssamfundet Danmark i 1850’erne.
Filmen handler om opstigning fra lavere sociale klasser, og fattigdom og ulighed er noget, der interesserer den garvede skuespiller.
Jesper Christensen drager paralleller til dagens Danmark, hvor solidaritet ifølge ham er en mangelvare. Han er eksempelvis rasende over, at den nuværende Løkke-regering har afskaffet fattigdomsgrænsen. Det fortæller han i et interview med Weekendavisen.
- Det er meget muligt, at man helt behændigt har afskaffet fattigdomsgrænsen, men det afskaffer altså ikke de fattige. Og det, der er så fuldstændig mindblowing raserifremkaldende, det er, at vi i meget høj grad tilvælger fattigdom i denne ombæring. Vi vil af med nogle mennesker, nogle udanske eksemplarer, og derfor forringer vi vilkårene for hele den fattigste gruppe, siger han.
Jesper Christensen mener, at ”vi efterhånden er skideligeglade med de små i samfundet”.
- Det går kun ud over de mindste. Jeg synes, at den råhed, der er i det her samfund over for dem, vi skulle beskytte mest ... den er fandeme deprimerende, siger han til Weekendavisen og tilføjer, at han er rasende.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Jesper Christensen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Jesper Christensen, der er kendt for sin sociale indignation, skoser også Socialdemokratiet for ikke at stå vagt om de værdier, partiet er grundlagt på. Han sender også en bredside af sted mod Det Konservative Folkeparti, som han mener, ikke længere er et parti, der er bannerfører for borgerlig anstændighed.
Hvis ikke vi gør noget drastisk i forhold til uligheden i Danmark, ender det galt, mener han.
- Rent praktisk dør vi. Hvis ikke vi kan knække den her kode, skider på de små og bare prøver at mele vores egen kage, hvordan i helvede skal vi så kunne løse miljøproblemerne? Vi skal gøre et eller andet anderledes, hvad det så er. Det duer ikke, som vi griber det an nu, og en af de værste ting er, at vi accepterer en stigende ulighed. Vi får ikke længere knaldet fællesskabet igennem som nummer ét, siger Jesper Christensen til Weekendavisen.
Det var den daværende socialminister Karen Ellemann (V), der i 2015 afskaffede den officielle målestok for, hvornår man er fattig i Danmark.
- Vi kan ikke bruge en fattigdomsgrænse til noget som helst i socialpolitik, så derfor vil jeg ikke bruge flere ressourcer på den. Eller bruge den i det hele taget, sagde ministeren ved den lejlighed.
Den tidligere Thorning-regering indførte i 2013 fattigdomsgrænsen. Den definerede, at man var fattig, hvis man havde en formue under 100.000 kroner, og hvis man havde haft en årlig indkomst på cirka 103.000 kroner i en periode på tre år i træk.